Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) intră din nou în vizorul public, într-un caz ce riscă să se transforme într-un alt scandal de presă, la scurt timp după ce abia s-au stins ecourile declanşate de arestarea directorului Florea Dascălu (fost şef al Direcţiei de Întreţinere Drumuri Naţionale şi Autostrăzi a CNAIR), prins de procurori în toamna anului trecut, în flagrant, când lua mită. Acum, oamenii legii l-au reţinut şi pe denunţătorul său, controversatul afacerist arădean Cosma Marius, la rându-i dovedit că a câştigat, printr-o firmă de-a sa, o licitaţie a CNAIR folosindu-se de acte false şi ajutat de directorul şpăgar. Cosma este cercetat penal pentru mai multe infracţiuni, iar procurorul de caz a dispus instituirea de sechestru asigurator pe bunuri ale sale şi aparţinând firmei Tredeco a căror valoare să acopere suma de 30,2 milioane de lei, cât a decontat, uzând de fals, de la CNAIR. Culmea tupeului, Cosma a contestat sechestrul şi, incredibil, a câştigat procesul. Cum? Ajutat chiar de jurista CNAIR, care la proces trebuia să apere interesele financiare ale companiei pe care o reprezenta și să pună umărul la recuperarea banilor publici, dar în schimb a indus în eroare instanța de judecată ca să poată fi ridicate măsurile asiguratorii instituite împotriva lui Cosma şi asupra bunurilor companiei.
Licitaţie trântită
Cronologic, faptele s-au petrecut astfel. În aprilie 2020, societatea Tredeco Holding SRL din Ineu de Arad, prin asociat unic/administrator Cosma Marius Iosif, a participat la licitația organizată de autoritatea contractantă – CNAIR SA, având ca obiect „acord cadru pentru întreținere curentă pe timp de iarnă pe raza de activitate a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timișoara”. Practic, CNAIR a scos la licitaţie încheierea unor contracte pentru deszăpezirea mai multor loturi de drumuri naţionale şi autostrăzi, administrate de sucursala ei DRPD Timişoara.
Cosma a depus o ofertă bazată pe mai multe înscrisuri false care l-au ajutat să „prindă” licitaţia. Respectivele falsuri făceau, printre altele, fictiv dovada că firma Tredeco avea utilajele necesare pentru a îndeplini obiectul licitaţiei. Drept urmare, societatea Tredeco Holding a fost desemnată câștigătoare încă din faza iniţială a licitaţiei, cea de evaluare şi calificare tehnică, valoarea estimată a contractului fiind de 35.296.546,69 lei, fără TVA, contract având termenul de finalizare în anul 2024. Firma Invent Trust SRL, care a participat şi ea la licitaţie ca lider al Asocierii „Invent Trust&Sprinter Beniamin&Itaro&Dumexim” – contracandidaţi la licitaţie, a contestat licitaţia la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Contestaţia a fost respinsă în noiembrie 2020, iar CNAIR a atribuit contractul firmei lui Cosma.
I s-a înfundat
Cosma a prestat serviciile cuprinse în obiectul contractului cadru, decontând în trei ani la CNAIR – DRDP Timișoara suma de 30.247.825,50 lei (inclusiv TVA), adică ceva mai bine de 6 milioane de euro, pentru lucrări efectuate dar obţinute printr-o licitaţie fraudată.
Între timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a deschis un dosar de cercetare penală legat de atribuirea licitaţiei din 2020, speţă în care Cosma are deja calitatea de inculpat şi este acuzat de infracţiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, tentativă la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
În 20 ianuarie, anul acesta, prin ordonanța din data de 20 ianuarie, dispusă în dosarul nr. 248/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului față de bunurile aparținând suspectului Cosma Marius Iosif și părții responsabile civilmente Tredeco Holding, până la concurența sumei de 30.247.825,50 lei. Adică i s-a interzis înstrăinarea unor bunuri proprii şi ale firmei sale a căror valoare totală a fost estimată a putea stinge prejudiciul de 6 milioane de euro primiţi de la CNAIR, în urma contractului obţinut pe acte false.
În 26 ianuarie 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Arad au făcut zece percheziții, printre care la firma Tredeco şi la Primăria Ineu – Serviciul de Impozite şi Taxe, în vederea ridicării de probe, pentru documentarea și probarea infracțiunilor de care era acuzat Cosma.
(Vezi comunicatul de presă: https://ar.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/comunicate/cercetati-pentru-inselaciune-fals-intelectual-fals-in-inscrisuri-sub-semnatura-privata-si-uz-de-fals)
În data de 27 ianuarie 2023, omul de afaceri Marius Cosma a fost reținut pentru o durată de 24 de ore și dus încătuşat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. În mod normal, dată fiind gravitatea infracțiunilor de care era acuzat și cuantumul prejudiciului cauzat – de peste 6 milioane de euro – putea să fie prezentat Tribunalului Arad cu o propunere de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi și libertăți a dispus, în aceeaşi zi, măsura controlului judiciar pe un termen de 60 de zile împotriva lui Marius Cosma, patronul firmei Tredeco Holding. O măsură mult mai blândă decât arestul.
Tupeu de tupeu
Cu toate că se ştie cu musca pe căciulă, Cosma nu pare să se căiască defel. Dimpotrivă. El a contestat în instanţă sechestrul pus de procurori, într-un dosar în contradictoriu cu CNAIR – DRDP Timişoara şi Invent Trust SRL, ultima fiind parte vătămată în dosarul penal al lui Cosma, drept pentru care s-a constituit constituit ca parte civilă cu suma de 9.964.872,47 lei.
În 23 februarie 2023, Tribunalul Arad a fixat termen pentru soluționarea contestațiilor declarate de către inculpatul Marius Cosma și Tredeco Holding.
La termenul de judecată fixat, în calitate de apărător al CNAIR s-a prezentat nimeni alta decât Cosmina Popescu – șef serviciu juridic din cadrul DRDP Timișoara. Aceasta a comunicat instanței că, până la acel moment, DRDP Timișoara nu s-a constituit parte civilă pentru suma de 30.247.825,50 lei. Mai pe înţelesul oricui, a spus instanţei că firma pe care o reprezintă nu se consideră păgubită pentru că a plătit 6 milioane de euro pentru un contract făcut prin înşelăciune în dauna sa.
Judecătorul care a prezidat ședința de judecată a respins solicitarea avocatului Răzvan Doseanu, care reprezenta partea civilă Invent Trust, care a cerut instanţei să solicite un punct de vedere scris de la DRDP Timișoara privind constituirea de parte civilă.
Procesul a început la ora 11:15 și s-a încheiat în jurul orelor 12, printr-o decizie fără echivoc – instanţa a admis cererea lui Cosma şi a dispus ridicarea sechestrului pus de procurori pe bunurile sale şi ale firmei Tredeco. Sentinţa este definitivă.
Lucrurile nu se opresc aici, însă. Imediat după încheierea dezbaterilor la Tribunalul Arad, DRDP Timișoara a transmis, la ora 12:30, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad – Serviciul pentru Investigarea Infracțiunilor Economice, constituirea de parte civilă a DRDP Timișoara pentru suma de 30.247.825,50 lei în dosarul 248/P/2020 în care este cercetat penal Cosma. Actul a fost transmis mai departe Tribunalului Arad, unde a și fost înregistrată la ora 13. Târziu, deja sentinţa era dată în favoarea lui Cosma.
Șoc total la lecturarea constituirii de parte civilă a DRDP Timișoara. Actul era redactat în data de 22 februarie, cu o zi înainte de judecarea contestațiilor privind sechestrele la Tribunalul Arad şi semnat chiar de către şefa serviciului juridic al DRPD Timişoara. Aceeaşi Cosmina Popescu care, a doua zi, a declarat în instanţă că până la acel moment DRDP Timișoara nu s-a constituit parte civilă în cauză, inducând în eroare instanţa.
La fel de șocant este că DRDP Timișoara nu a transmis organelor de urmărire penală constituirea de parte civilă făcută în 22 februarie decât a doua zi, adică după închiderea dezbaterilor de la Tribunalul Arad.
În prezent, în lumina deciziei date de instanţă, inculpatul Marius Cosma și Tredeco Holding pot să își înstrăineze toate bunurile, existând riscul ca, în cazul în care li se vor imputa daune materiale, să nu mai poată fi recuperat prejudiciul cauzat prin comiterea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave sau să fie confiscat folosul ilicit dobândit, în favoarea statului.
Rămâne de văzut dacă Direcția Națională Anticorupție va fi interesată de modul în care afaceristul arădean și firma sa Tredeco Holding au „scăpat” de sechestrele instituite pentru recuperarea prejudiciului de peste 6 milioane de euro.
Şpăguitorul şi şpăguitul
Cine este, de fapt, Cosma Marius? Printre altele, este omul care, a muşcat mâna care-i băga bani în buzunar de ani buni. Astfel, după ce a câştigat contracte de amenajare şi deszăpezire a drumurilor, cu sprijinul neprecupeţit al directorului Direcţiei de Întreţinere Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) – Florea Dascălu, Cosma l-a turnat pe acesta la DNA. Cazul a făcut vâlvă la vremea respectivă, iar subiectul a devenit viral în mass media arădeană, dar nu numai.
Potrivit comunicatului DNA din 23 octombrie 2022, înainte cu o zi directorul Dascălu a fost prins în flagrant delict în momentul în care primea ultima tranşă de 10.000 de lei şi bunuri de 5.000 de lei, după o partidă de vânătoare care a avut loc la Chişinău Criş (jud. Arad), la invitaţia lui Cosma. Şpaga era dată „pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (Cosma Marius n.a.) – câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire”.
Dascălu a fost arestat, acuzat că, în perioada mai-octombrie 2022, ar fi primit mită în valoare totală de 37.060 de lei. De la cine? De la Cosma, denunţătorul său, căruia i-a dat, în schimbul banilor, informaţii şi documente de circuit intern al CNAIR. Informaţii menite să îi asigure lui Cosma câştigarea unor licitaţii organizate de CNAIR.
În aparenţă denunţul poate părea absurd, Cosma neavând niciun interes să-l dea în gât taman pe cel care-i facilita obţinerea de contracte din banul public. Însă aparenţele înşeală, adeseori. La fel şi în acest caz, pentru că Cosma a ales răul cel mai mic, la vremea respectivă – să-şi sacrifice omul care-i asigura contractele mănoase, ca să scape de o altă ameninţare mai mare. Mai precis, la ora denunţului Cosma era deja trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu, pentru înşelăciune şi fals sub semnătură privată, după ce ar fi „omis” să plătească firme subcontractante care lucrau pentru deszăpezirea autostrăzii. Se pare că Marius Cosma l-a „sacrificat” pe Dascălu pentru a beneficia de clemenţă în acel dosar penal. Mare om, mare caracter… Cert e că, atunci când a fost săltat de procurori, Dascălu a fost de-a dreptul şocat.
Mai merită menţionat şi faptul că Marius Cosma a fost acuzat şi într-o altă speţă. După ce ar fi completat cu date nereale un bilet la ordin primit de la o firmă din Bihor, el l-a depus la bancă în condiţiile în care firma bihoreană nu avea banii în cont. Banca a raportat-o în Centrala Incidentelor de Plăţi, care a pus-o pe lista neagră şi i-a blocat conturile. Astfel, Cosma a prejudiciat firma din Bihor cu peste 740.000 de lei, după cum relevă raportul de expertiză contabilă extrajudiciară depus la dosar.
Marius Cosma mai este trimis în judecată tot pentru comiterea unei infracțiuni de înșelăciune și fals în dauna Invent Trust, dosarul aflându-se pe rolul Judecătoriei Ineu.
(vezi: https://portal.just.ro/246/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=24600000000045673&id_inst=246 ).