BihorJust vă prezintă ultimele noutăţi din dosarul cazului Horia Andrei Chiva, băieţelul de numai 12 ani care a fost lovit în plin de o maşină pe trecerea de pietoni din zona Poliţiei Municipale, de pe Calea Aradului, din Oradea. Miercuri, judecătorii Tribunalului Satu Mare au soluţionat contestaţia prin care autorul accidentului mortal, Buciuman Alexandru Călin, cerea să fie eliberat din arest şi să fie plasat în arest la domiciliu, până la judecarea faptelor sale. Magistraţii au decis ca Buciuman să rămână în centrul de detenţie, iar soluţia este definitivă. Şoferul iresponsabil a provocat accidentul în plină zi, în timp ce conducea beat şi cu viteză la volanul maşinii de serviciu pe una dintre cele mai aglomerate şosele din Oradea.
Reamintim că Horia Andrei Chiva a fost accidentat grav în data de 22 iunie a.c.în timp ce traversa regulamentar în dreptul staţiei de tramvai de pe Calea Aradului, pe una dintre cele mai periculoase treceri de pietoni din Oradea, nesemaforizată, de la intersecţia cu strada Traian Blajovici. Maşina care l-a proiectat la câţiva metri pe şosea era condusă cu peste 70 km/h de Buciuman Călin, un tânăr de 26 de ani care chefuise până la acea oră cu colegii de muncă. Şoferul nu a frânat deloc, mai mult, deşi în dreapta avea ca pasager o colegă de serviciu, martor ocular, Buciuman a fugit în trombă de la locul accidentului şi s-a ascuns în curtea firmei unde lucra, unde a fost urmărit de câţiva martori oculari şi, ulterior, prins de Poliţie.
Analizele toxicologice au arătat că Buciuman era beat criţă în timp ce a provocat accidentul, având o îmbibaţie de 2,03 g/l, respectiv 1,89 g/l alcool pur în sânge, iar ancheta penală a dezvăluit ulterior că tânărul avea antecedente vechi în ceea ce priveşte abaterile de la Codul Rutier. Iniţial reţinut pentru 24 de ore, pe 23 iunie, acesta a fost arestat iar de atunci este încarcerat în Penitenciarul Oradea.
Copilul care a fost victima şoferului inconştient a murit la spital, pe 19 iulie, după mai multe intervenţii chirurgicale.
Pe 7 septembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea l-a trimis în judecată pe Buciuman pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, conducere sub influenţa alcoolului şi fugă de la locul accidentului.
Pe toată durata cercetărilor şi anchetei penale, Buciuman a încercat să iasă din puşcărie, însă Judecătoria Oradea, instanţa competentă, i-a respins cererile. Ultima încheiere datează din data de 8 septembrie (vezi facsimil), adică a doua zi după ce procurorii l-au trimis în Judecată. Potrivit informaţiilor postate pe site-ul instanţelor de judecată, portal.just.ro, Judecătoria Oradea „constată temeinică şi legală şi menţine măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Buciuman Alexandru Călin, trimis în judecată în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (…), conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (…) şi părăsirea locului accidentului (…), în prezent încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Bihor, prin încheierea nr. 67/2023 pronunţată în dosarul nr. 11045/271/2023 al Judecătoriei Oradea de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Oradea în baza căreia s-a emis mandatul de arestare preventivă nr. 39/23.06.2023, şi prelungită prin Încheierile nr. 77/13.07.2023 pronunţată în dosar nr. 12240/271/2023 al Judecătoriei Oradea şi 84/15.08.2023 pronunţată în dosarul nr. 14089/271/2023 al Judecătoriei Oradea. Respinge cererea inculpatului Buciuman Alexandru Călin de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu (…). Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 08.09.2023”.
Buciuman a contestat decizia decizia menţinerii arestului preventiv la instanţa superioară, respectiv Tribunalul Bihor. Pe scurt, judecătorii de aici s-au abţinut, deoarece instanţa de aici nu a mai avut minim doi judecători pe Secţia Penală care să poată judeca contestaţia, deoarece erau incompatibili. Respectiv, judecătorii Secţiei Penale au judecat contestaţii privind măsurile preventive în cursul urmăririi penale, astfel că nu mai puteau judeca alte măsuri preventive după finalizarea urmăririi penale şi emiterea rechizitoriului. Drept pentru care, pe 13 septembrie s-au admis cererile de abţinere formulate de patru judecători (vezi facsimil).
Tribunalul Bihor a înaintat dosarul la Curtea de Apel Oradea pentru desemnarea unei instanţe egale în grad care să judece contestaţia. În aceeaşi zi, Curtea „admite sesizarea formulată de Tribunalul Bihor pentru desemnarea unei alte instanţe egale în grad cu Tribunalul Bihor din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel sau din circumscripţia unei curţi de apel învecinate şi desemnează Tribunalul Satu Mare să soluţioneze cauza ce face obiectul dosarului nr. 15504/271/2023/a1.1 al Tribunalului Bihor” (vezi facsimil).
Două zile mai târziu, judecată cu celeritate, cererea lui Buciuman a fost respinsă prin decizie definitivă. Astfel, judecătoreii Tribunalului Satu Mare au decis: Solutia pe scurt: „respinge ca nefondată contestaţia formulată în cauză de către inculpatul – contestator Buciuman Alexandru Călin, aflat în stare de arest preventiv în Penitenciarul Oradea, împotriva Încheierii penale din data de 08.09.2023, pronunţată de către Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Oradea, în dosar cu nr. de mai sus, pe care o menţine în întregime” (vezi facsimil).
Decizia este definitivă, astfel că Buciuman va fi judecat în stare de arest preventiv pentru ucidere din culpă.