Sorin Todică a învățat meșteșugul țesutului de la mama sa, încă din copilărie. În cultura satului, femeile erau responsabile cu artizanatul și prin urmare, nu era potrivit pentru un băiat să stea la război și să țeasă. Timp de câțiva ani, Sorin a ținut pasiunea secretă, dar nu pentru mult timp. Astăzi este recunoscut de întreaga comunitate pentru măiestria sa, iar recent, pasiunea sa s-a transformat într-o carieră. Sorin colaborează cu designeri și branduri din România și din străinătate, cum sunt cei de la „co/rizom” sau „IDENTITY-Ioana Degău”, fiind un țesător cu normă întreagă.
Asociația „La blouse roumaine IA” a câștigat în urmă cu doi ani un grant european de 150.000 de euro pentru cofinanțarea proiectului „Give (Back) the Credit to the Heritage Communities”.Proiectul avea ca obiectiv principal repoziționarea meșteșugurilor tradiționale în contextul modei sustenabile, prin promovarea și păstrarea specificului cultural și a măiestriei artizanilor.Una dintre gaazdele designerilor din proiect, în Bihor, a fost Sorin Todica . Acum când toată lumea se pregătește să ofere cadouri, o alegere ar putea fi ceea ce realizează ultimul șesător din Lelești. <V-am întrebat de curând dacă mai cunoașteți un produs textil tradițional realizat din materiale obținute și prelucrate local, în România. Nu am primit niciun răspuns. Totuși, există speranță. În afara diafanelor marame de borangic, am găsit o serie de traiste simbol.
De ce sunt traiste simbol?
1. Pentru că sunt țesute din fir de lână obținut de la oile noastre, din România.
2. Pentru că firul de lână este colorat natural, cu plante și minerale locale.
3. Pentru că sunt țesute de un om absolut minunat, Sorin Todică, ultimul țesător din Lelești, Bihor.
4. Pentru că sunt naturale 100%, în termenii de azi eco, sustenabile, organice etc.
Așadar, aceste traiste sunt obiecte simbolice pentru identitatea noastră, sunt obiecte manifest pentru susținerea meșterilor, artizanilor și textilelor locale, pe cale de dispariție.
Avem doar 15 momentan și dorim să îl ajutăm pe Sorin să le vândă. Prețul lor este de 200 de lei, sunt unice, dar nu sunt perfecte. În schimb au o energie specială, sunt de neprețuit pentru simbolul pe care îl reprezintă. Conțin o scrisoare de prezentare, un colind din Bihor și un certificat de autenticitate. Sunt darul ideal pentru colindătorii mari și mici. Dacă vă plac și doriți să îl susțineți pe Sorin, vă rugăm să ne contactați în privat sau la adresa de e-mail contact@lablouseroumaine.io.
Împreună reușim să ducem tradiția mai departe!>, scriu cei de la La blouse roumaine.