În cadrul programului „Biblioteca ICR vă recomandă” și cu ocazia Centenarului Manifestului suprarealist,1 octombrie 1924, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, prezintă cartea „Speranța nu urcă niciodată cu liftul” de Simona Mihuțiu, publicată în Spania la editura Círculo Rojo (2024), în traducerea lui Ovidiu Constantin Cornilă.Prezentarea de carte va avea loc vineri, 20 septembrie, de la ora 19:00, în prezența autoarei și a traducătorului.Evenimentul are loc la Salon de actos, sediul ICR Madrid Plaza del Cordón, nº1, bajo dcha., 28005, Madrid.
<Sunt deosebit de onorată să am ocazia de a prezenta la ICR Madrid (în 20.sept.2024) și apoi (în 21sept.2024) la întrunirea cenaclului literar Lucian Blaga din Madrid, condus de Ovidiu Constantin Cornilă, piesa mea de teatru „Speranța nu urcă niciodată cu liftul” în varianta ei spanilolă – „La Esperanza nunca sube en ascensor”, tocmai la Cervantes acasă.
Această carte a fost editată prima dată la Vatra veche, Nicolae Băciuț fiind acela care i-a remarcat potențialul transpunerii scenice. Editura Circulo Rojo a apreciat la rândul ei această piesă de teatru, considerând-o a fi demnă să facă parte din portofoliul său. Mulțumiri infinite poetului Nicolae Băciuț, editurii Vatra veche, domnului Ovidiu Constantin Cornilă, traducător, editurii Circulo Rojo, ICR Madrid și membrilor cenaclului Lucian Blaga>, spune scriitoarea.
Simona Mihuțiu s-a născut la Codlea, în județul Brașov. Este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, și este medic oncolog.În 2019 și-a început colaborarea cu Editura Total, debutând cu primul său roman, Fereastră spre mâine, iar în 2020 a apărut romanul Destinul, o jucărie stricată. În 2021 au apărut volumul în proză scurtă Liberi să (nu) gândim și primul volum de poezie, Geometrii de suflet, iar în 2022 romanul Puteam fi eu. having been me și al doilea volum de poezie, Secundele pierdute ale poeziei. În 2023, apar simultan două cărți în proză scurtă, ca două fațete ale existenței: Povești din Ajutorul seniorilor (considerată de unii critici a fi o formă originală de roman) și Când faptele te găsesc, ambele publicate la Editura Total, București. Una dintre povestirile incluse în volumul Cuentos del Senior Help (Nostálgia), a fost distinsă cu premiul „Constantin Stan”, în cadrul concursului național de nuvele Nicolae Velea (2021). A debutat în dramaturgie cu piesa „Speranța nu urcă niciodată cu liftul”, apărută la editura Vatra Veche, din Târgu Mureș în 2023 și tradusă ulterior în spaniolă, publicată de editura Círculo Rojo în Spania. În 2024 a publicat volumul de eseuri Dincolo de LIKE la editura Vatra Veche.
A publicat articole, poezii, povestiri, eseuri în numeroase antologii colective și reviste literare.
Ovidiu Cornilă, traducătorul cărții, este scriitor, poet, eseist, traducător, jurnalist, profesor de limba şi literatura engleza. A absolvit Facultatea de Litere şi Știinţe din Suceava, Secţia română-engleză, urmat de Masteratul universitar de profesorat pentru limba engleză, Universitatea Nebrija, Madrid.Este președintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, director al Revistei de Literatură Cuvânt românesc.Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania a fost înființată în anul 2012 de un grup de entuziaști ai culturii din diaspora spaniolă, chiar cu sprijinul doamnei Dorli Blaga, fiica filosofului și gânditorului din Lancrăm. La conducerea acestei asociații s-a aflat scriitorul Gheorghe Vințan pana in 2016, iar din acest an până în prezent, Uniunea este liderată de profesorul doctorand, scriitorul și jurnalistul Ovidiu Constantin Cornilă.
Este membru al Uniunii Scriitorilor de Limbă Română din Republica Moldova și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).Din 2014, organizează conferințe, colocvii culturale la Universitatea din Alcalá de Henares și alte instituții prestigioase, lansări de carte, diverse expoziții, colaborări cu Ambasada României în Regatul Spaniei, Institutul Cultural Român etc.
Pentru a marca 100 de ani de la Primul Manifest suprarealist, ICR Madrid prezintă filmul documentar „Antidot la uitare: In memoriam Marcel Iancu” (@Arhiva TVR), Reportaj din ediţia emisiunii Akzente, difuzat pe postul TVR1. Filmul documentar, în regia lui Adrian Drăgușin, este realizat împreună cu Tiberiu Ion Stoichici Varlan după scenariul scriitorului Jan Koneffke.