Doi foşti şefi în cadrul Institutului Clinic Fundeni au fost anchetaţi de DNA după ce ar fi dat unor oameni de afaceri informaţii confidenţiale cu ajutorul cărora firmele acestora au încheiat cu spitalul contracte de echipamente și produse medicale. În plus, ani la rând cei doi au primit bilete de avion şi excursii de peste 150.000 de lei ca să ajute anumite firme în cadrul unor licitaţii organizate de institut. Ambii şi-au recunoscut vinovăţia şi au încheiat acorduri în acest sens cu anchetatorii.
Potrivit procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, este vorba despre Emilia Grigore, la data faptelor director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni, şi Adrian Pârvulescu, fost şef al Biroului Achiziţii Publice din cadrul acestui spital. Aceştia au recunoscut că, în perioada iulie 2015 – februarie 2016, le-ar fi oferit unor oameni de afaceri informaţii confidenţale care i-au ajutat pe aceştia să câştige licitaţiile pentru furnizarea de echipamente și produse medicale Institutului Clinic Fundeni.
„Concret, informațiile nedestinate publicității oferite de inculpata Grigore Emilia ar fi reprezentat, printre altele, date despre firma concurentă, acordul cadru încheiat de spital cu o firmă concurentă, necesarul de echipamente medicale, planul achiziții publice al spitalului, etc.
De asemenea, documentația de atribuire a contractelor ar fi fost întocmită astfel încât să avantajeze anumite firme, pe baza unor specificații tehnice pe care inculpatul Pârvulescu Adrian le-ar fi obținut de la persoanele care controlau acele societăți”, se arată într-un comunicat al DNA.
Nu au fost singurele fapte ale celor doi, susţin procurorii anticorupţie. Între 2008 şi 2012, Emilia Grigore şi Adrian Pârvulescu ar fi primit bilete de avion și excursii în valoare totală de 153.364 de lei de la firme ale unor oameni de afaceri.
„Foloasele ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle de serviciu ale celor doi inculpați sau în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri (referitoare la organizarea unor proceduri de achiziție publică prin licitație)”, au precizat anchetatorii.
DNA a instituit măsuri asiguratorii cu privire la această sumă care a fost consemnată de cei doi inculpați într-un cont bancar.
Acuzaţi de luare de mită şi de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cei doi inculpați şi-au recunoscut faptele. Ei au fost de acord cu pedeapsa de 2 ani şi trei luni de închisoare cu suspendare şi interzicerea pentru 3 ani a unor drepturi.
Procurorii DNA au trimis Tribunalului Bucureşti dosarele de urmărire penală şi acordurile de recunoaștere a vinovăției.