Șase spitale și secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență, din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles.
Dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești s-a diminuat cu suma de 677 milioane euro, de la 1.724.050.00 euro (alocarea inițială) la 1.047.050.000 euro.
În schimb, unul dintre cele mai importante proiecte adăugate este „Casa pentru eficiența energetică”, prin care Guvernul vrea să finanțeze cu 534 milioane de euro instalarea de panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării.
Cele șase proiecte tăiate sunt, potrivit G4Media, următoarele:
- Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrica Ginecologie Buftea si desfiintare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodăriei apă (96 milioane euro)
- Construire Corp nou Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța (142 milioane euro)
- Construcția de secții de Obstretică și ginecologie, neonatologie, chirurgie, pediatrică si pediatrie Arad – unități noi (95 milioane euro)
- Construcția Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o noua locație (202 milioane euro)
- Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brasov (96 milioane euro)
- Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – Relocarea si modernizarea activitatii sectiei de oncologie si infiintare compartiment cardiologie interventionala (46 milioane euro)
Aceste proiecte ar urma să fie finanțate ori prin împrumuturi BEI, ori prin transferul către Programele din politica de coeziune, se arată în document. Fondurile din PNRR sunt nerambursabile, în timp ce banii de la BEI sunt sub formă de împrumut ce trebuie returnat.