Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, luni, hotărârea 101 prin care se propune prelungirea stării de alertă în România cu 30 de zile, începând cu 9 noiembrie 2021. Potrivit documentului, restricțiile decise pe 25 octombrie rămân în vigoare. Astfel, masca este obligatorie în toate spațiile publice, certificatul verde este obligatoriu pentru accesul la anumite activități și în mall-uri, iar magazinele funcționează după un orar mai scurt.
Principalele propuneri din anexa la Hotărârea CNSU 101/8 noiembrie 2021:
– menținerea obligativității purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
– desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată fără participarea spectatorilor, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului și Sportului și al ministrului Sănătății.
– organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru vaccinați și cei trecuți prin boală.
– activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne.
– menținerea măsurii referitoare la organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, vaccinate sau trecute prin boală, și cu purtarea măștii de protecție.
– menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22:00-5:00, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
e) deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv a persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestor condiții prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19 sau prin documente, pe suport hârtie ori în format electronic, care să ateste vaccinarea sau existența unui test pozitiv antigen sau RT-PCR pentru SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile.
– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora să fie permisă până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-21:00. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
– activitatea cu publicul a operatorilor economici în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, să fie permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană vaccinată sau trecută prin boală.
– activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri să fie permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-21:00. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală.
– menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar acolo unde specificul activității nu permite telemuncă sau muncă la domiciliu programul de lucru să fie organizat și să se desfășoare în schimburi, cu respectarea strică a măsurilor de protecție sanitară.
– prin excepție de la prevederile pct. 63 să fie permis accesul avocaților pentru exercitarea activităților prevăzute la art. 3 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
DOCUMENT – Anexa la hotărârea 101/8 noiembrie 2021 a CNSU: