Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o hotărâre prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu 12 iulie. În plus, au fost propuse măsuri de prevenire și control care să fie aplicate în contextul epidemiologic actual. Principala modificare se referă la creșterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire și control a răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală, de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Principalele propuneri formulate de CNSU în anexa la Hotărârea 44 din 7 iulie 2021:
– menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, sau în alte zone cu potențial de aglomerare stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
– desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor până la 50%din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau prezintă un test negativ PCR sau antigen ori pentru cele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
– organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte să fie permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
– organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permisă numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori.
– instituțiile publice sau private de cultură care administrează spații special destinate activităților cultural artistice în aer liber să poată organiza evenimente cu participarea a cel mult 1.000de persoane pe scaune.
– menținerea interdicției desfășurării activităților recreative și sportive în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 30 persoane care nu locuiesc împreună.
– menținerea organizării de evenimente private cum ar fi nunți, botezuri, mese festive etc., fără a se limita la acestea, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, cu un număr de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100de persoane în interior. Evenimentele se pot organiza și cu participarea persoanelor până la capacitatea maximă a spațiului dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2.
– menținerea organizării de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane şi cu respectarea mai multor măsuri de protecție.
– programul cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase să fie permis doar în intervalul orar 5:00 – 2:00, participarea publicului până la capacitatea maximă a spațiului.
– desfășurarea activității în baruri, cluburi și discoteci să fie permisă fără a depăși 70%din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 5:00 – 2:00.
– activitatea cu publicul a operatorilor economici în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness să fie permisă până la capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
DOCUMENT – Anexa la Hotărârea CNSU nr. 44 din 7 iulie 2021 -Măsuri de prevenire și control a infecțiilor propuse a se aplica pe durata stării de alertă: