Dr. Silviu Vlad- medic primar ortopedie, Dr. Alin Blaga- medic primar neurochirurgie, Dr. Dănuț Dejeu-medic primar chirurgie oncologică și generală, Dr. Hadrian Borcea- medic șef UPU-SMURD, Dr. Bogdan Feciche- medic primar urologie, Dr. Carmen Pantiș- medic primar anestezie și terapie intensivă, Dr. Ciprian Brisc- medic primar gastroenterologie, Dr. Dan Mihoc- medic primar radiologie-imagistică medicală. Sunt doar 8 dintre Superman-ii sistemului medical bihorean, acei oameni în care iei pui toată speranță și Increderea ca totul va fi bine în cele mai critice momente din viață.Ei sunt cei care fac diferența dintre a fi sau a nu fi. Sâmbătă seara s-au dezbracă de halatele albe și au ales sa aibă o discuție sinceră cu orădenii veniți la întâlnirea din cadrul ediției speciale a evenimentului „La o cafea cu medicul…”. Întâlnirea cu cei 8 medici pe care rar ii poți întâlni împreună a fost mediata de echipa din spatele asociației dr Silviu Vlad, Asociația Help and Care și a fost moderată de Luminița Popa, vicepreședintele Fundației Comunitare Oradea. Pretextul întâlnirii a fost o discuție despre increderea în cadrele medicale, și încercarea de a afla dacă aceasta se câștigă sau se acorda. Increderea E ACEL CAPITAL CARE, NU DOAR IN CAZUL MEDICILOR, SE CASTIGA GREU, DAR SE PIERDE INTR-O SECUNDA. Secretarul de Stat și Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat, a fost invitat-surpriza la eveniment.
Doctorul Silviu Vlad a imaprtasit cu publicul ceea ce a numit cazurile de sâmbătă seara, doua dintre ele rezolvate cu succes în Oradea, iar cel de-al treilea în spitalul univeristar din străinătate și care a fost un moment de cotitura din viață sa. Primele doua le-a prezentat pentru a demonstra nivelul înalt la care operează ortopezii orădeni, iar cel de-al treilea pentru mesajul , pentru a-i face pe cei prezenți părtași în viziunea care ii indica medicului nivel la care vor ajunge specialiștii orădeni. Lucram cu pacientul, pentru pacient, pacientul face parte din echipa, altfel nu reușim. Reușită pacientului este combustibilul motivatei noastre. Și reușită e dacă pacientul are încredere în noi.Succesul nu e despre a face mai mult ci despre a afce ce contează mai mult. Axix mondi am fost în acest caz implicat 100%, 14 ore cât a durat intervenția doar schimbat halatele la 5-6 ore ca ieșea transpirată Greu ceva ce iei place e pasiune. După 14 ore găsește putere sa întindă mana peste pacienta și sa -mi spună Congratulation. Dioamonds gros unde pressure .. Aceasta afirmație mi-a pirogravat ADN-ul , mă ajuta noaptea sa mă ridic și sa spun bine ca nu sunt eu la Urgență și sunt eu cel pe care îl suna sa coboare la Urgență, m-a ajutat în toate momentele dificile din viață mea, indiferent ca erau materiale, familiale,
Vom putea sa dezvolt neoradiologia un domeniu nu prea s-a vorbit în România pana de curând. 9 ani lucrat cursuri de specializare la Sorbona. specialitate revoluționară în medicina abordam afecțiuni prin vasele de sânge.
„După 20 de ani de chirurgie dacă mă întreabă cineva de un coleg mai tânăr dacă este talentat, răspunsul e nu mă interesează. Mă interesează dacă are gena responsabilității și cei 7 ani de-acasă. De aici încolo se va putea construi , dar fără ele este foarte, foarte dificil. În crearea unei construcții de încredere e foarte importanta relația dintre colegii medici, medici asistenți , și asta vine pe lansa back Grand ul educațional de-acasă. Este foarte importanta poziția pe care o are sistemul medical în conștiință socială..Auzim în campaniile electorale ca trebuie pus pacientul în centrul sistemului de sănătate. Greșit, trebuie pus interesul și asta nu o pot stabili decât acei oameni care au căderea necesară și onestitatea. Creșterea activității în urooncologie, comparativ cu perioada prepandemica este de 190 %. Aceasta se traduce în cancere de prostate, de vezica, renale. din cele aproape 4000 de operații care se fac anuale pe secția condusă de dr, Feciche, din ce în ce mai multe sunt operațiile de cancer. Încercăm și și reușim sa ducem aceste intervenții spre epoca din care facem parte, spre operații minim invazive, endoscopice, laparoscopice, și sa speram ca în curând laparoscopice asistate robotic. Frustrarea vine din cauza unei presiuni a cantități de cazuri, urgente, operații la care e supus un medic. Iar Increderea în medic vine din calitatea actului medical.
Doctorul Carmen Pantis, doctorița născută în Castelul de la Bâlc, acolo unde moașă a uș-o pe mama sa sa nască fiindcă în sat nu era curent, a povestit ca după absolvirea facultății a ajuns la Zece Hotare, acolo unde a îngrijit de la Bebeluș la vârstnic, ba, o data fost chemata sa facă injecție și unui cal. A fost printre primii medici angajați la UPU „și am început specializarea în ATI la 35 de ani, când multi mă întrebau ce mai cauți tu la 35 de ani în ATI…Și totuși am dorit sa fac aceasta specialitate pe care o ador, în care mă regăsesc, specialitate care tratează granița dintre viață și moarte. ..Trauma prin care am trecut în 2005. Vreau sa va fac sa înțelegeți de ce mă ocupa de donatorii în moarte cerebrala. De ce m-am apropiat atât de familiei care au un pacient în faza terminala ? Pentru ca eu am fost cea cu care nu s-a comunicat corect în Timișoara în 2005 , când Tatal meu sub ochii mei a decedat după o operație pe cord. Și aceasta trauma violenta , eram rezidenta de ATI, m-a dus la aceste cursuri de paleatie…Muribunzilor li se refuza șansă de a vorbi despre nevoile lor, medical sunt protejați, dar social sunt izolați . Trebuie sa recunosc ca și noi și colegii chirurgi avem foarte Putin Tim pentru a comunica cu familiile care au un membru în faza terminala , sau pentru comunicarea directa cu pacientul dacă nu este intubat. Marea trecere se întâmplă de multe ori în singurătate și în teama. ..Cel mai important lucru pe care trebuie să-l transmitem e ca nu se mai poate face absolut nimic pentru ruda aflata în moarte cerebrala, dar exista oportunitatea acestui transplant de organe și țesuturi. ..Dacă nu exista Increderea bihorenilor în sistemul medical, în mine și în echipa mea nu am fi reușit performanta de a a avea un număr de donări egal cu cele mai performante tari, cu Spania și cu Croația.
Cu eleganta și fair-play, gastroenterologul Ciprian Brusc a tint sa se întrebe retoric după discursul lui Carmen Pantis: „Ce încredere poate fi mai mare? Nu sa iei dai sănătatea pe mana cuiva, sa iei dai sufletul?”. Speach-ul doctorului Brisc s-a axat pe prezentarea unui tablou al gradului de încredere în medic și în ceea ce reprezintă medicul: sisteme de sănătate. Increderea în sistemul de sănătate presupune de la finanțare pana la organizare impecabile. „Dacă o rotita nu funcționează bine, ca la bicicleta, sistemul nu functioeaza.
Reputatul medic a invocat un studiu făcut pe 43000 de persoane, făcut la mijlocul anului trecut ]n Europa. Satisfacția romanilor în raport cu sistemul de sănătate e de 39% , comparativ cu media europeana de peste 56%. Ciprian Brisc spune ca e de acord cu toate motivele de insatisfacție invocate mai putin în ceea ce privește accesul la consultații medicale. Acesta nu e adevărat. Romanul nu știe cum e în străinătate. Cunoștință de-a mea cu suferință clara de stomac a ajuns sa fie programat la endoscopie peste 6 luni. S-a constatat ca era un neoplasm. Când credeți ca ar fi trebuit sa urmeze operația? Peste 4 luni. A decedat între timp..53% sunt mulțumiți de medic. Va mulțumim pentru asta. 68% sunt mulțumiți de medicul de familie…Și mai frumos. Ce e important? Ca nu mai exista condiționarea actului medical . Și nu o spun numai eu ci și instituțiile internaționale. Fenomenul s-a micșorat după ce salariile medicilor au fost ajustate în mod oarecum corespunzător. ..Aceasta e percepția. Dar cu sănătatea cum stam… Nu foarte bine. Este un raport prezentat la jumătatea lunii decembrie. E un raport european. din păcate noi avem decese de 3 ori mai multe decât media, din cauze tratabile. Din păcate, prevenția nu se face , sa cauți pacientul atunci când e sănătos nu să-l aduci când e bolnav. Cu cheltuielile la sănătate pe cap de locuitor suntem la Jumatate fata de media europeana .Suntem pe penultimul loc la decese din cauze prevenibile. Și aici cancerul de colon e la loc de cinste. Și nu trebuie sa faci decât o colonoscopie ca să-l poți preveni..Despre screening nu are rost sa discutam în România. Increderea în medic e absolut punctuală. dacă vrei sa te operezi la cineva, alegi la cine vrei sa te operezi. Depinde de istoriculpersonal și de influenta celor din jur. Dar peste toate apare așa numita faima a unui nume. Dacă spuneai dr. Kos, dr. Cutuș, acum 40 de ani, Increderea era instanță. Fiindcă acești oameni și-au câștigat Increderea printr-o munca teribila, prin știință. Ce iei dorește omul de la medic ? Comunicare. să-i vorbești pe limba lui, să-l asculți 20 de minute, empatia, atenția și respectul, onestitate, confidențialitate, sa ofere opțiuni .. Ca sa poată oferi încredere, medicul trebuie sa aibă încredere în el, în ceea ce poate sa facă. Cea mai frumoasa definiție am găsit-o la un anonim:încrederea este puntea care leagă îndoială de siguranță de sine. E important ce lași în urma
Sa Pregătești vârfuri iti asigura vizibilitate, sa Pregătești baza, iei asigura stabilitate și încredere în profesie.
e a gestionat lucrurile. O abordare interesanta a conceptului de încredere a avut-o șeful UPU, dr Hadrian Borcea, Aceasta a explicat ca un pacient degeaba are încredere în medic dacă nu are încredere în ele însuși fiindcă nu va putea lua o decizie. Va merge sa întrebe, de exemplu, și la alt gastroenterolog…Dr. Borcea a mărturisit ca un moment de cotitura a fost când a ajuns medic la Budureasa și la Varciorog și aveam o groaza teribila când intrau pacienții fiindcă nu aveam încredere în capacitatea mea profesionala. Mai ales ca la Varciorog am cunoscut câtegoria de pacienți care veneau ca le trebuie o rețeta de antibiotice. azi aș, mâine așa, pana i-am invitat sa iei scrie singuri rețetele..Rezident, dfaceam gărzi la ambulantă Cluj și a venit vremea sa demonstrez ca altcineva trebuie sa aibă încredere în mine. Era un pacient inconștient, în coma hipoglicemia. Am spus asistenților> o doza de glucoza intravenos. Le-au tras în seringa și mi le-au pus în mana. Atunci mi-a picat fisa ca ei voiau sa vadă ce știu eu sa fac. am făcut și din momentul ala am fost cea mai buna echipa pentru ca am dovedit ca știu sa fac ceea ce știu sa facă și ei.A fost transferul de încredere între mine și ei.