Daune morale în valoare de 10.000 de euro vor trebui achitate de statul român unui fost poliţist, cercetat de DNA Oradea într-un dosar de mită şi favorizarea infractorului. Decizia a fost pronunţată de Tribunalul Satu Mare în cazul lui Ioan Şaitoş, fost ofiţer la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Satu Mare. Anterior, acesta a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie pe motiv că fapta de care este acuzat nu este prevăzută de legea penală.
Potrivit DNA, fapta de care a fost acuzat Ioan Şaitoş s-ar fi petrecut în luna iulie 2014, când bărbatul, pe atunci, ofiţer în cadrul SICE Satu Mare, ar fi cerut şi primit, de la o persoană acuzată de evaziune fiscală, materiale de construcții în valoare totală de 5.883 lei. În schimb, Şaitoş ar fi urmat să-i dea o soluţie favorabilă în dosarul penal în care fusese delegat să desfășoare activități de urmărire penală.
„Materialele respective au fost primite pentru o societate comercială administrată de o rudă a inculpatului Șaitoș Ioan. Dosarul penal a fost finalizat în luna septembrie 2014 de către inculpatul Șaitoș Ioan, care a propus clasarea dosarului, motivând că fapta nu există”, se arăta la vremea respectivă într-un comunicat al DNA Oradea.
Procurorii anticorupţie susţineau că, la câteva luni după această întâmplare, cel care ar fi dat materialele poliţistului ar fi emis factură şi chitanţă pentru acestea, prin firma sa. Astfel, „se atestă faptul că firma respectivă ar fi achitat contravaloarea facturii, disimulând în acest fel mita primită”, precizau anchetatorii DNA.
Ioan Şaitoş a fost reţinut pentru 24 de ore şi, ulterior, pus sub control judiciar. De asemenea, i s-a pus sechestru asigurator pe bunuri şi a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi favorizarea făptuitorului. Propunerea de trimitere în judecată a fost făcută de procurorul DNA Cristian Ardelean (foto sus), iar rechizitoriul a fost verificat şi semnat de şeful de la acea dată al Serviciului Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul Ciprian Man.
Achitarea, în 2018, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Patru ani mai târziu, după un proces în care a fost reprezentat de avocatul bihorean Răzvan Doseanu, poliţistul sătmărean a fost achitat în urma apelului declarat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
A urmat un proces civil pentru despăgubiri, desfăşurat la Tribunalul Satu Mare, unde Ioan Şaitoş a fost reprezentat de avocatul Ovidiu Mureşan, din cadrul Baroului Satu Mare. Vineri, 29 mai, magistraţii sătmăreni au hotărât să oblige Statul Român la plata a 10.000 de euro, reprezentând daune morale pentru fostul ofiţer, acum pensionar.
Decizia din 29 mai 2020 a Tribunalului Satu Mare: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, precum şi incidentul procedural prealabil structurat pe inadmisibilitatea demersului judiciar iniţiat de reclamant. Admite în parte actiunea reclamantului, obligă pârâtul la plata către reclamant, în mod cumulativ, a pretenţiilor în cuantum de 21.873,68 lei, respectiv 10.045,18 lei şi 800 lei, precum şi la plata unor daune morale de 10.000 euro (echivalent în lei la data plătii efective). Respinge restul pretenţiilor reclamantului în privinţa daunelor morale. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată ocazionate reclamantului în prima instanţă.”