Iniţiată în oraşul italian Forli, locul de naştere al dictatorului fascist Benito Mussolini, aşa-numita rută ATRIUM, adică reţeaua culturală a oraşelor europene cu arhitectură de tip totalitarist, cuprinde pe lângă Bucureşti, Iaşi ori Făgăraş, oraşul Ştei.
În această săptămână, la Ștei au avut loc lucrările Adunării Generale a Asociației Rutei Culturale ATRIUM, aflată sub patronajul Comisiei Europene.
Șteiul are un patrimoniu cultural arhitectural de tip totalitarist, a fost inclus in această asociație in 2019 și are ca obiectiv promovarea la nivel european a acestor valori și dezvoltarea turismului cultural.Șteiul are o arhitectură unitară neoclasică și o tramă urbanistică de tip cvartal trasată în anii 50, care este astăzi la fel de funcțională. Axa ei de forță este magistrala pietonală numită în epocă V. I. Lenin. Artera leagă cei doi poli ai orașului. Palatul, sediul autocratic al administrației rusești, și Baza Sportivă, loc destinat, democratic, loisir-ului. Șteiul are o arteră stradală lungă de 1.100 metri, care generează un efect de fugă perspectivală, adevărată marcă de stil urbanistic a orașului. Primarul Șteiului iulian Balaj pariază pe coexistența vechiului și a noului. Amenajarea lacului şi a ştrandului, reabilitarea urbanistică a oraşului vechi şi a centrului balnear – să facă din Ştei, încet, dar sigur, o staţiune turistică.
Reprezentanți din șapte orașe europene au susținut la Ștei ultima etapă din proiectul FARO, care cuprinde mobilități pentru ateliere de lucru în fiecare din aceste orașe, în februarie 2023.
Subiecte dintre temele și dezbaterile în atelierele de lucru abordate la Adunarea Generală
-Interpretarea disonanței: narațiunile de patrimoniu ale ATRIUM și sectorul turismului”
-Catalogul digital ATRIUM
-Proiecte europene, o resursă pentru obiectivele ATRIUM
-Schimbul de bune practici între membrii ATRIUM
-Prezentarea concursului “Interpretarea disonanței” destinat tinerilor artiști
Toate reacţiile:
317317