<Am așteptat ceva această întâlnire unică, dar m-a și luat prin surpindere. Este o confirmare și o încununare a muncii pe care o dedic de ceva timp pentru Biserică. Totul vine din interior, și atunci când muncești cu încredere în destinația eforturilor tale, atunci când ai lângă tine profesioniști care te ghidează la tot pasul, atunci când ai cei mai buni profesori și colegi de serviciu, atunci când te îndrăgostești de ceea ce faci, atunci, totul devine un cumul pozitiv pentru ceea ce transmiți. Iar atunci când mai ești și femeie și te regăsești în poziția pe care am menționat-o anterior, totul prinde o formă unică>, spune șteianca Alina-Maria Balaj care a avut prilejul unei audiențe private la Papa Francisc
Papa Francisc i-a primit în audiență joi, 5 martie a.c., în Sala Clementină a Palatului Apostolic pe participanții la Congresul internațional inter-universitar „Femeile în Biserică: artizane ale umanității”, care s-a desfășurat la Roma pe 7-8 martie a.c., la Universitatea Pontificală Santa Croce. Din țara noastră a participat Alina Balaj, doctorandă în comunicare la acest ateneu. Cu acest prilej Pontiful a evidențiat marea contribuție adusă în Biserică și în societate de femeile laicele și religioase: „rolul lor trebuie valorificat și este nevoie de formare, deoarece acolo unde lipsește, apar probleme serioase precum disparitatea și discriminarea.”. Congresul internațional inter-universitar, aflat la a doua ediție, este o inițiativă dedicată femeii și se organizează o dată la doi ani de un comitat științific de la mai multe universități catolice. Anul acesta, în cadrul conferințelor, au fost expuse poveștile de viață și mărturiile de credință a zece sfinte din Biserica Universală.
„În vremurile acestea – a subliniat Papa Francisc – sfâșiate de ură, în care umanitatea are nevoie să se simtă iubită, în schimb este adesea marcată de violență, război și ideologii care îneacă cele mai frumoase sentimente ale inimii” contribuția feminină este indispensabilă, deoarece femeia, „cu capacitatea ei unică de compasiune, cu intuiția și cu tendința ei naturală de a „avea grijă”, știe să pună dragostea acolo unde nu există și „umanitate acolo unde ființa umană luptă să se regăsească”.
Vă adresez un salut cordial tuturor celor care ați venit din diferite țări pentru a participa la Conferința „Femeile în Biserică: creatoare ale umanității!”. Vă mulțumesc pentru prezență și pentru organizarea și promovarea acestui eveniment.
Inițiativa a valorificat în mod deosebit mărturia de sfințenie a zece femei: Sfânta Iosifina Bakhita, Sfânta Magdeleine de Iisus, Sfânta Elisabeta Ann Seton, Sfânta Maria Mackillop, Sfânta Laura a Sfintei Ecaterine de Siena, Sfânta Ecaterina Tekakwitha, Sfânta Tereza de Calcutta, Sfanta Rebecca (Rafqa Ar-Rayӏss), Fericita Maria Beltrame Quattrocchi, Serva lui Dumnezeu Daphrose Mukansanga.
Toate, în vremuri și culturi diferite, cu stiluri proprii și cu inițiative de caritate, educație și rugăciune, au dat dovada că „geniul feminin” știe să reflecte sfințenia lui Dumnezeu în lume într-un mod unic. Într-adevăr, tocmai în vremurile în care femeile erau cele mai excluse din viața socială și eclesială, „Spiritul Sfânt a ridicat sfinte ale căror farmec a provocat noi dinamisme spirituale și reforme importante în Biserică”. Nu doar atât, trebuie să „ne amintim de multe femei necunoscute sau uitate care – fiecare în felul său – au susținut și transformat familii și comunități cu puterea mărturiei lor” (Exortația apostolică Gaudete ed exsultate, 12). Iar Biserica are nevoie de aceasta, pentru că Biserica este femeie: fiică, soție și mamă, și cine își poate dezvălui chipul mai mult decât o femeie? Să ne ajutăm unii pe alții, fără forțare și fără smucituri, dar cu un discernământ atent, docili la glasul Spiritului Sfânt, credincioși în comuniune, ca să identificăm căi potrivite pentru ca măreția și rolul femeii să fie mai bine prețuite în Poporul lui Dumnezeu.
Ați ales o expresie deosebită pentru titlul conferinței, definind femeile drept „artizane ale umanității”. Sunt cuvinte care amintesc și mai clar de natura vocației lor: aceea de a fi „artizane”, colaboratoare ale Creatorului în slujba vieții, a binelui comun, a păcii. Și aș dori să subliniez două aspecte ale acestei misiuni, referitoare la stil și formare.
În primul rând stilul. Timpul nostru este unul sfâșiat de ură, în care umanitatea, care are nevoie să se simtă iubită, este în schimb adesea marcată de violență, război și ideologii care îneacă cele mai frumoase sentimente ale inimii. Și tocmai în acest context, contribuția feminină este mai mult ca niciodată indispensabilă: femeia, de fapt, știe să unească cu tandrețe. Sfânta Tereza a Pruncului Isus a spus că vrea să fie iubire în Biserică. Și avea dreptate: de fapt, femeia, cu capacitatea ei unică de compasiune, cu intuitivitatea ei și cu tendința ei firească de „a avea grijă”, știe într-un mod eminent să fie, pentru societate, „inteligența și inima care iubește și unește”, punând iubirea acolo unde nu există iubire, umanitatea acolo unde ființa umană face eforturi în a se regăsi.
Al doilea aspect: formarea. Ați organizat această conferință cu colaborarea diferitelor instituții academice catolice. Și de fapt, în contextul pastorației universitare, să propuneți studenților, pe lângă studiul academic aprofundat al doctrinei și mesajului social al Bisericii, mărturii de sfințenie, mai ales din rândul femeilor, îi încurajează să-și ridice privirea, să extindă orizontul visurilor și a modului de a gândi, pentru a fi dispuși să urmeze idealuri înalte. Sfințenia poate să devină astfel o linie educațională transversală în întreaga abordare a cunoașterii. Din acest motiv sper ca mediile voastre, pe lângă faptul că sunt atenee de studiu, cercetare și învățare, locuri „informative”, să fie și contexte „formative”, care contribuie la deschiderea minții și a inimii studenților spre puterea Spiritului Sfânt. Prin urmare, este important să-i facem cunoscuți pe sfinți, și mai ales femeile sfinte, în toată profunzimea și concretețea umanității lor: în acest fel formarea va fi și mai capabilă să atingă fiecare persoană în integralitatea și unicitatea sa.
Un ultim lucru despre formare: în lume, unde femeile încă suferă atât de multă violență, disparitate, nedreptate și maltratare – și acest lucru este scandalos, cu atât mai mult pentru cei care mărturisesc credința în Dumnezeu – „născut din femeie” (Gal 4.4) – există o formă gravă de discriminare, care este legată tocmai de educația femeilor. Este, de fapt, de temut în multe contexte, dar calea către societăți mai bune trece prin educația fetelor și a tinerilor, de care beneficiază dezvoltarea umană. Să ne rugăm și să ne angajăm la aceasta aceasta!
Dragi surori și frați, încredințez Domnului roadele Conferinței voastre și vă însoțesc cu binecuvântarea mea. Și vă rog să nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!».
La inițiativă au luat parte participante din întreaga lume. România a fost reprezentată de doctoranda Alina Balaj, responsabil de comunicare al evenimentului. Alina a fost trimisă de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea la Roma, în 2017, ca studentă la Facultatea de Comunicare Socială Instituțională din cadrul Universității Pontificale Santa Croce. În prezent, desfășoară la același ateneu pontifical o cercetare de doctorat tocmai despre „Comunicarea responsabilității femeii în Biserică și în societate”. Despre prilejul de a-l saluta pe Sfântul Părinte în preajma Zilei Internaționale a Femeii 2024, participanta mărturisește că a fost un moment emoționant și totodată marcant în viața ei personală și profesională.
<Mă amuz mereu când le spun prietenilor mai în glumă, mai în serios: “E mai facil să fii femeie în Vatican decât în România, în multe circumstanțe, pentru că aici femeile au început să se bucure de mult mai multe drepturi, sunt mult mai respectate…”. Cred, totuși, că vine momentul în care și româncele mele dragi vor înțelege că viața, privită dintr-o perspectivă diversă, poate fi trăită diferit.
Dincolo de bucuria de a fi femeie, există și momente de dificultate. La fel cum papa Francisc ne-a transmis în discursul său în cadrul audienței private pe care am avut-o cu ocazia organizării Conferinței Internaționale Interuniversitare Donne nella Chiesa: artefici dell’umano în cadrul Pontificia Università della Santa Croce>, a spus Alina-Maria Balaj.
Universitățile partenere ale Congresul internațional inter-universitar „Femeile în Biserică: artizane ale umanității” au fost în acest an: Universitatea Catolică din Avila (UCAV), Universitatea Pontificală Urbaniană, Universitatea Pontificală Santa Croce din Roma, Institutul de studii superioare asupra femeii a Ateneului Pontifical Regina Apostolorum și Facultatea Teologică Pontificală Teresianum din Roma.