Strângerea banilor pentru controversatul fond al clasei ar putea deveni contravenție care să fie sancționată cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei. Prevederea este cuprinsă într-un proiect inițiat de USR-PLUS și înregistrat, joi, în Parlament. Încălcarea legii va fi constatată de polițiști, la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice ori a angajaților școlilor, se arată în document. „Proiectul este o prostie”, a reacționat președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, care a declarat pentru hotnews.ro că o astfel de interdicție este deja cuprinsă în regulamentul de organizare și funcționare a școlilor.
Ce arată proiectul de lege depus de USR-PLUS în Parlament:
”Articol unic – Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 8 din 10 ianuarie 2011, se modifică după cum urmează:
1. După alineatul (11) al articolului 7 se introduce un nou alineat (1^2), cu următorul cuprins:
(1^2) În unitățile de învățământ de stat și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sau chiar în afara acestor spații, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpușilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare și de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinților sau reprezentanților legali ai acestora.
Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donația sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învățământ și numai dacă iau naștere din inițiativa celui care oferă.
Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziții legale activitățile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activități extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activități care nu privesc în mod direct actul de educație.
2. După litera b) a alin. (1) al articolului 360 se introduce o nouă literă (c), cu următorul cuprins:
c) nerespectarea dispozițiilor art. 7 alin. (12), cu amendă între 1000 și 2000 de lei.
3. După alineatul (3) al articolului 360 se introduce un nou alineat (4) cu următorul cuprins:
Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. c) se fac de către ofiţerii sau agenţii de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice.”
”Costul total mediu al părinților pentru a susține educația este de 6.798 de lei, după însumarea cheltuielilor. Această sumă s-a dublat comparativ cu anul 2018, ceea ce denotă faptul că fenomenul cotizațiilor părinților și elevilor să află pe un trand ascendent alarmant”, se arată în expunerea de motive.
Inițiatorii susțin că o importantă sursă de venit a celor mai multe dintre școli o reprezintă cotizațiile bănești ale elevilor sau ale părinților: ”În cele mai multe cazuri, aceste fonduri sunt pretinse de unitatea școlară, iar părinții sau elevii, de cele mai multe ori, acceptă să ofere bani. (…) Din perspectivă juridică, această situație se află în zona ilicitului.”
Într-o declarație pentru Hotnews, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, a declarat că o astfel de interdicție este cuprinsă deja în regulamentul de organizare și funcționare a școlilor: ”Am ținut să menționăm expres că este interzisă colectarea de fonduri în interiorul școlii, decât cu respectarea legii, adică sponsorizări sau prin intermediul asociațiilor cu personalitate juridică, care pot strange acești bani dar nu sub forma de fondul clasei, fondul școlii.”
DOCUMENT – Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011: