În ședința de joi, 14 decembrie, Guvernul a aprobat Strategia națională în domeniul proprietății intelectuale 2024-2028 și Planul de Acțiune în domeniul Proprietății intelectuale ce va contribui la conştientizarea importanţei proprietăţii intelectuale şi relevanţa inovaţiei şi creativităţii pentru publicul larg, ce are astfel oportunitatea de a îşi proteja drepturile şi interesele mai bine în domeniul proprietăţii intelectuale.
Obiectivele generale ale Strategiei vizează îmbunătățirea stării de fapt în domeniul proprietății intelectuale și sunt următoarele:
1. Promovarea unei culturi în domeniul proprietății intelectuale;
2. Stimularea capacității inovative şi creative a mediului economic, de cercetare şi de creație românesc;
3. Armonizarea legislației și practicilor naționale cu reglementările, procedurile şi practicile europene sau internaționale în domeniul proprietății intelectuale;
4. Diversificarea şi digitalizarea serviciilor în domeniul proprietății intelectuale;
5. Dezvoltarea unui sistem eficient pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală;
6. Intensificarea activităților de combatere a încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală.
Implementarea Strategiei naționale contribuie la conștientizarea importanței proprietății
intelectuale şi relevanța inovației și creativității pentru publicul larg, ce are astfel oportunitatea de a își proteja drepturile și interesele mai bine în domeniul proprietății intelectuale. Consumatorii informați încurajează și menținerea unor relații sănătoase de piață.
Actul normativ include și Planul de Acțiune, care prevede acțiuni specifice ce realizează direcțiile de acțiune. Fiecare acțiune în parte este asumată și însușită de o instituției publică având atribuții și responsabilități în domeniul proprietății intelectuale, și include termene limită pentru realizarea ei completă, precum și indicatori a căror măsurare evaluează gradul de realizare a acțiunilor specifice la orice moment.
Se înființează și Comitetul pentru coordonarea strategiei și politicilor în domeniul proprietății intelectuale, structură în aparatul de lucru al Guvernului (Cancelaria Prim-ministrului), condusă de un consilier de stat, numit de prim-ministru, în calitate de coordonator național în domeniul proprietății intelectuale.
Comitetul nou înființat și va avea drept misiuni: -monitorizarea gradului de realizare a indicatorilor prevăzuți în planul de acțiune, iar rezultatele vor fi incluse în rapoarte periodice;
-va solicita și analiza date din partea autorităților publice cu atribuții și responsabilități în domeniul proprietății intelectuale și va organiza, periodic, întâlniri, întruniri, dezbateri și alte forme de dialog social cu toți partenerii, pentru a ajunge la cele mai bune practici pentru a implementa Strategia Națională;
-va oferi sprijin organizatoric Grupului de Lucru privind Proprietatea Intelectuală (GLPI), înființat în 2006 și coordonat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor și Inspectoratul General al Poliției Române.
Strategia națională: https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2023/12/ANEXA-1-STRATEGIA-1.pdf