La întrunirea lor lunară, studenților implicați în proiectul „Dezvoltarea durabilă a antreprenoriatului studențesc în Universitatea din Oradea” l-au avut ca invitat pe Marius Moș, director executiv al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională. El însuși absolvent a două facultăți ale Universității din Oradea: Facultatea de Electronică și Informatică și cea de Științe Politice și Științele Comunicării, reprezentantul administrației locale le-a vorbit studenților despre fondurile europene ca „pilon al dezvoltării municipiului Oradea”.
„Scopul acestei întâlniri a fost acela de a oferi tinerilor oportunitatea de a învăța, direct din experiența invitatului nostru, despre proiectele obținute de Primărie și despre accesarea fondurilor europene”, explică ș. l. dr. ing. Mihaela Novac, directorul proiectului.
La întâlnirea cu Marius Moș au fost prezente și alte cadre didactice din echipa Societății Antreprenoriale Studențești (SAS) a Universității din Oradea: lect. univ. dr. Darie Gavriluț – Facultatea de Științe Economice și ș. l. dr. ing. Pantea Mircea – Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației.
„Ne-au cerut studenții să invităm pe cineva care să le vorbească despre accesarea fondurilor europene și, în acest sens, ne-am gândit că cel mai potrivit pentru acest lucru este fostul nostru student Marius Moș, în prezent director executiv al Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, din cadrul Primăriei Oradea. Am avut în vedere faptul Oradea este campioană în acest domeniu,” precizează ș. l. dr. ing. Mihaela Novac. Municipiul Oradea are, prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) are un portofoliu de proiecte europene finalizate sau în fază de implementare, de peste 1,4 miliarde de euro. Este vorba de proiecte de: mobilitate urbană, energie, sănătate, educație, social, turism, patrimoniu cultural, mediu de afaceri. Între proiectele coordonate se regăsesc: reabilitarea și modernizarea sistemului de termoficare a municipiului Oradea, Cetatea Oradea, Aquapark-ul Nymphaea, modernizarea Pieței Unirii și a Pieței Ferdinand, achiziția de tramvaie și autobuze, Incubatorul de afaceri „Cresc Oradea Mare”, realizarea infrastructurii Parcului Industrial Eurobusiness, reabilitarea energetică a spitalelor din Oradea. Vorbind despre proiectele aflate în derulare, directorul Marius Moș a amintit de Incubatorul de afaceri și Centrul de Transfer Tehnologic realizate în colaborare cu Universitatea din Oradea.
Promovarea unui transport sustenabil a fost un alt subiect abordat de participanți. Șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională a municipalității subliniind că administrația locală mizează pe: creșterea gradului de utilizare a transportului în comun, promovarea mersului pe jos și creșterea gradului de utilizare a mijloacelor de transport nepoluante precum: bicicletele, trotinetele ori mașinile electrice. Un alt subiect abordat a fost cel al energiilor regenerabile, invitatul studenților precizând că utilizarea energiei geotermale a crescut, în Oradea, de la 5% la 15%. Ultimul subiect abordat a fost Infrastructura educațională, domeniu care beneficiază de proiecte în valoare de 90 milioane de euro, orientate, după cum spune Marius Moș, pe trei direcții: eficientă energetică, școli și grădinițe, modernizare unități de învățământ și dotare cu echipamente și mobilier.
„Avem un portofoliu frumos, de la proiecte de mobilitate urbană durabilă și până la cele de eficiență energetică, energii regenerabile, infrastructură educațională și de sănătate, infrastructură de afaceri sau clădiri de patrimoniu”, a declarat Marius Moș, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, desemnată „Echipa anului”, în cadrul Galei Comunității Bihorene.