Orădenii au fot premiați pentru aplicație în programul DpIT unde au participat 120 de elevi și studenți din toată țara,
Șapte studenți de la Oradea au fost distinși luni seara cu Premiul Special al Galei Descopera-ti pasiunea in I.T., desfășurată la Cluj-Napoca. Ei au realizat, alături de mentorii din cadrul programului, o aplicație menită să găsească locuri de parcare sau să ajute la închirierea lor.Dora Murgescu, Raul-Alexandru Buda, Achim-Mircea Cadar, Ioan-Ervin Petz, David Popa, Alexandru-Cosmin Pop, Patricia-Claudia Toie sunt membrii echipei care au dezvoltat aplicația ParkBuddy împreună cu mentorii Daniel Bran şi Roland Vereș, specialiști în cadrul Fortech, o companie GlobalLogic. Ei au dezvoltat o soluție IT la o problemă pe care tot ei au identificat-o.În cadrul Academiei „Descoperă-ți Pasiunea în IT” (DpIT), un program dezvoltat de un ONG cu același nume din Cluj, tinerii au fost selectați pentru un training de șase luni, timp în care au dezvoltat aplicația, au găsit o soluție la gestionarea locurilor de parcare private din zonele aglomerate ale orașelor.
Prin această aplicație, orădenii, și nu numai, care stau la case în zona centrală sau pe bulevarde aglomerate, ar putea să-și închirieze locurile de parcare din curte pentru șoferi. Potrivit mentorului Daniel Bran, echipa orădeană a propus această soluție pornind de la realitatea că locurile de parcare publice sunt, adesea, prea puține, comparativ cu nevoile de pe șosele.
Astfel, un conducător auto care folosește ParkBuddy vede ce locuri de parcare sunt disponibile pe domeniul privat al urbei și va putea chiar să rezerve unul. Firește, ocuparea unei asemenea parcări private va presupune o taxă, bani care se vor împărți între proprietarul curții și echipa ParkBuddy.„Ai nevoie de parcare? ParkBuddy este aici cu o soluție inovatoare care te scoate din încurcătură. Ai un loc de parcare disponibil în garaj sau locul de parcare personal de la casă sau bloc? Oferă-l spre închiriere! Parcarea mașinii tale este foarte aproape de tine!”, promit realizatorii aplicației.
Programul “Academia DpIT” este organizat de Asociația ”Descoperă-ți pasiunea în IT”, și a pornit de la Cluj. Liceenilor din județe precum Cluj, Bihor, Sibiu, Mureș, Brașov, Prahova, Satu Mare sau Maramureș, li se oferă în acest fel posibilitatea interacțiunii directe cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie. Programul este susținut de peste 40 de parteneri atât din mediul de business, cât și din învățământul preuniversitar și academic, printre care: Fortech o companie GlobalLogic, Bosch România, Accenture România, Betfair România Development, .msg systems România, PitechPlus, Nagarro România, Marquardt România, Tech Breeze, Wolfpack Digital, NetMatch, Telenav, ScanStart, Kronsoft Development, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, SmartHR şi Cluj IT Cluster.