Joi, 8 iunie, în jurul orei 11:00, în Piaţa Victoriei din Capitală a început mitingul angajaţilor din sistemul public de sănătate, în semn de protest împotriva Guvernului care nu a aliniat salariile la nivelul maxim de salarizare prevăzut în lege pentru anul 2022, ci le-a păstrat la nivelul anului 2018. Organizat de Federația Sindicală „Solidaritatea Sanitară”, protestul s-a încheiat cu un marş către Piaţa Revoluţiei, cu punct final în Piaţa Constituţiei, unde manifestanţii au pichetat Palatul Parlamentului.
La protestul angajaţilor din Sănătate au participat peste 2.000 de persoane, preponderent asistente, infirmiere, brancardieri și personal TESA, dar nu și medici. În paralel, un alt protest a avut loc în faţa reprezentanţei Comisiei Europene în România, unde poliţiştii din penitenciare au organizat un miting, nemulţumiţi de condiţiile impuse de Bruxelles în ceea ce priveşte modificarea legii pensiilor militare.
Dacă în jurul orei 11:00 în fața sediului Guvernului, din Piaţa Victoriei, erau puţin peste 500 de manifestanți din Sănătate, numărul acestora a crescut rapid iar peste nici o jumătate de oră grupul de protestatari depăşea 1.500 de persoane. În jurul orei 12:00, în Piaţa Victoriei erau peste 2.000 de protestatari, veniţi din toate colţurile ţării, din judeţele Prahova, Buzău, Timiș, Giurgiu, Galați, Bistrița-Năsăud, Mureș, Cluj, Ialomița, Brașov, Constanța… Manifestanţii au pornit în marş spre Piaţa Revoluţiei, unde au făcut o scurtă oprire, scandând lozinci împotriva Guvernului, iar apoi s-au îndreptat spre Palatul Parlamentului, din Piaţa Constituţiei. În jurul orei 14:30, protestul angajaţilor din Sănătate s-a încheiat.
Potrivit hotnews.ro, una dintre doleanţele protestatarilor, cea mai acută de altfel, ţine de acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării, astfel:
– acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate.
– raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
– raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
– plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
Un alt grup de revendicări se referă la adoptarea proiectului de lege a salarizării negociat cu Ministerul Sănătății. în forma stabilită cu partenerii sociali, și aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:
– reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
– posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate
– acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
– actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
– deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
– creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
La nici o oră de la încheierea protestelor celor din Sănătate şi din penitenciare, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care salariile de bază ale personalului din sănătate și asistență socială, a celor din apărare, ordine publică și securitate națională se majorează, începând de la 1 iunie, la nivelul stabilit de legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022. Citat de news.ro, premierul Nicolae Ciucă a precizat: „În şedinţa de astăzi aprobăm, de asemenea şi vom lua decizia în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă, prin care vom face în aşa fel încât acele dezechilibre, prin neaplicarea integrală a legii 153 privind salarizarea, să fie rezolvate şi, în felul acesta, toate categoriile profesionale, atât din Sănătate cât şi din celelalte instituţii, inclusiv din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor fi beneficiare încheierii aplicării acestei legi 153”.