O sesizare prealabilă referitoare la sfera noțiunii de ”substanțe psihoactive” a ajuns în atenția Înaltei Curți de Casați și Justiție, care este chemată să se pronunțe la ce fel de produse se referă această sintagmă. Sesizarea a fost formulată de Curtea de Apel Ploiești într-un dosar în care este vizată, printre altele, și acuzația de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Potrivit sesizării, înregistrate miercuri la Curtea Supremă, este solicitată dezlegarea următoarei chestiuni de drept în materie penală:
”Folosirea sintagmei de „substanțe psihoactive” în conținutul normei de incriminare presupune o restrângere a sferei de aplicare a normei de incriminare la categoria de substanțe la care face referire Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată, sau, după caz, sfera noțiunii de substanțe psihoactive se impune a fi interpretată în mod extensiv, fiind incluse și substanțele prevăzute în conținutul Legilor speciale nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope.”
Dosarul în care a fost formulată sesizarea prealabilă privește o faptă comisă în februarie 2020, când un conducător auto a fost prins în timp ce conducea o mașină cu numere false, fără a avea permis și sub influența alcoolului (1,71 mg/l alcool în sânge) și a substanțelor psihoactive (cannabis). În primă instanță, inculpatul a fost condamnat la un an și 8 luni de închisoare cu executare.
”Prin rechizitoriu (…) s-a reținut că inculpatul apelant ar fi consumat cannabis, substanță pe care Legea nr. 143/2000 o definește ca fiind drog de risc, fiind calificată drept și substanță stupefiantă. Prin urmare, existând o multitudine de noțiuni cu care legiuitorul operează, constând în substanțe psihoactive, substanțe cu efecte psihoactive, substanțe stupefiante, substanțe psihotrope, există definiții ale acestor substanțe în Legea nr. 194/2011, Legea 143/2000 și Legea 339/2005, însă Codul Penal nu conține nicio definiție a noțiunii de substanțe psihoactive la capitolul privind definirea unor termeni sau exporesii din legea penală. În aceste împrejurări, în anumite soluții de practică judiciară de la nivelul altor instanțe, în situația în care persoanele acuzate au fost depistate la volan după ce au consumat droguri de risc, respectiv cannabis, nu s-a optat pentru reținerea infracțiunii prevăzute de art. 336 alin. (2) Cod Penal, motiv pentru care este posibilă inișierea procedurii de adresare a unei întrebări prealabile Înaltei Curți de Casați și Justiție – Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”, se arată în încheierea Curții de Apel Ploiești.
DOCUMENT – Încheierea Curții de Apel Ploiești prin care a fost decisă sesizarea prealabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unei chestiuni de drept: