Aproape 110 milioane de lei este valoarea sumei cu care ANAF s-a constituit parte civilă într-un proces în care o firmă de salubritate, administratorul și asociații săi sunt acuzați de evaziune fiscală și delapidare. DNA îi acuză că, timp de 11 ani, au plătit taxe și impozite mai mici după ce au reușit, prin contracte fictive, să reducă din încasările uriașe provenite din tarifele supraevaluate pe care compania le practica.
Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2006 – 2017, firma Polaris M Holding SRL derula un contract de salubrizare încheiat cu primăria municipiului Constanța, care reprezenta principala sursă de venituri.
”Pentru executarea acestor servicii, firma respectivă ar fi practicat tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată – și în care a fost inculpat și fostul primar al Constanței, Radu Mazăre), fapt ce ar fi dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris M Holding (în jur de 1 milion de euro lunar)”, au stabilit procurorii DNA.
Deși substanțiale, aceste venituri ar fi dus plata unor taxe și impozite pe profit foarte mari, motiv pentru care – susțin anchetatorii – asociații și administratorul firmei ar fi pus la punct un plan de reducere a sumelor ce trebuiau impozitate. Pentru aceasta au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive și au transferat din firmă sume importante, pe care cei doi asociați urmau să și le însușească ulterior.
”Concret, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, societatea ar fi încheiat relații comerciale fictive cu alte 10 firme (dintre care șapte firme controlate de inculpați) și ar fi înregistrat în contabilitate mai multe facturi emise pentru „serviciile” respective. Cheltuielile fictive înregistrate ar fi vizat presupuse achiziții de studii și consultanță ori presupuse plăți ale unor chirii pentru mașini, utilaje și imobile”, au scos la iveală investigațiile DNA.
În acest fel, procurorii au calculat că societatea Polaris M Holding nu ar fi plătit peste 32 de milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit. În plus, cei doi asociați și-ar fi însușit din patrimoniul firmei nu mai puțin de 62,5 milioane de lei.
Procurorii DNA au anunțat că Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 109.366.887,90 de lei. Pentru recuperarea prejudiciului a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
DNA a hotărât trimiterea în judecată a asociaților și administratorului firmei, respectiv a societății în cauză, iar dosarul va intra pe rolul Tribunalului Constanța.