Titlul problemei de drept: Suportarea remunerației curatorului special desemnat la citarea prin publicitate a pârâtului în condițiile art. 167 alin. (3) cu trimitere la art. 58 C. proc. civ.
- Materia: civil
- Subcategoria: alte tipuri de cauze
- Obiect ECRIS: alte cauze
- Acte normative incidente: art. 58, art. 167 alin. (3), art. 453 alin. (1) C. proc. civ., art. 48 și art. 49 din O.U.G. nr. 80/2013.
- Cuvinte cheie: citare prin publicitate, indemnizație curator special, cheltuieli de judecată
Opinia Institutului Național al Magistraturii:
Potrivit art. 167 alin. (3) C. proc. civ., odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocații baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.
În conformitate cu art. 58 alin. (4) C. proc. civ., remunerarea provizorie a curatorului numit se fixează de către instanță, prin încheiere, stabilindu-se totodată și modalitatea de plată; la cererea curatorului special, odată cu încetarea calității sale, ținându-se seama de activitatea desfășurată, remunerația va putea fi majorată.
Art. 48 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013 prevede că avansarea remunerației curatorului special numit de instanță în condițiile art. 58 și art. 167 C. proc. civ. este în sarcina persoanei ale cărei interese sunt ocrotite prin numirea curatorului.
Alin. (2) al aceluiași articol stabilește că instanţa poate stabili, prin încheierea prevăzută de art. 58 alin. (4) C. proc. civ., ca avansarea remuneraţiei curatorului să se facă de cealaltă parte, când o asemenea măsură este în interesul continuării procesului.
Sumele avansate cu titlu de remuneraţie a curatorului special se includ în cheltuielile de judecată şi vor fi puse în sarcina părţii care pierde procesul, potrivit art. 48 alin. (3) din ordonanţă. Având în vedere că, în ipoteza discutată, pârâtul, fiind citat prin publicitate, nu are posibilitatea avansării remuneraţiei curatorului special, sunt incidente, de principiu, dispoziţiile alin. (2) al articolului citat, în sensul că instanţa va stabili ca avansarea remuneraţiei curatorului să se facă de către reclamant. În măsura în care acesta din urmă va câștiga procesul, remunerația curatorului special va fi inclusă în cheltuielile de judecată acordate reclamantului, în condițiile art. 453 alin. (1) C. proc. civ.
Remuneraţia curatorului special din bugetul statului
Potrivit art. 49 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, în mod excepţional, în cazuri urgente, care nu suferă amânare şi dacă nici nu sunt îndeplinite condiţiile pentru a proceda potrivit alin. (2), instanţa va încuviinţa avansarea remuneraţiei cuvenite curatorului special din bugetul statului; sumele avansate din bugetul statului cu titlu de remuneraţie pentru curatorul special constituie cheltuieli judiciare şi vor fi puse în sarcina părţii care pierde procesul.
Este de menţionat că, potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol, obligaţia de plată a cheltuielilor judiciare către stat constituie creanţă fiscală; dispozitivul hotărârii, cuprinzând obligaţia de plată către stat a sumelor avansate din bugetul statului, constituie titlu executoriu şi se comunică de îndată organelor competente.
De asemenea, dacă partea ocrotită prin numirea curatorului a pierdut procesul şi este lipsită de venituri sau face parte dintr-o categorie pentru care legea prevede acordarea asistenţei juridice gratuite, sumele avansate din bugetul statului rămân în sarcina acestuia [art. 49 alin. (3) din O.U.G. nr. 80/2013].
Chestiunea suportării remunerației curatorului desemnat la citarea prin publicitate a pârâtului în cauzele întemeiate pe dispozițiile Legilor nr. 272/2004 și nr. 273/2004 a fost discutată anterior în cadrul Întâlnirii reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii cu preşedinţii secţiilor civile ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale curţilor de apel, ce a avut loc la Timișoara, în perioada 19-20 noiembrie 2015.
Concluzia
Soluția adoptată în unanimitate de către participanți a fost aceea că, în cazurile menționate, este incident art. 49 din O.U.G. nr. 80/2013.
În concluzie, opinia I.N.M. este aceea că suportarea remunerației curatorului special desemnat la citarea prin publicitate a pârâtului în condițiile art. 167 alin. (3) cu trimitere la art. 58 C. proc. civ. se face cu respectarea art. 48 și art. 49 din O.U.G. nr. 80/2013, după caz.
În unanimitate, participanții și-au însușit soluția expusă în opinia I.N.M.
Această problemă de drept a fost discutată la întâlnirea președinților secțiilor civile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel – Timișoara, 5-6 martie 2020.