”Consiliul Național al Audiovizualului (…) s-a implicat minimal, sancțiunile aplicate pentru protejarea demnității umane ori a dreptului la propria imagine al magistraților discreditaţi şi insultaţi în programe de televiziune (…) fiind tardive, aplicate abia după comportamente negative repetitive și lipsite de consistență”, se arată într-un raport White Paper realizat de Forumul Judecătorilor din România (FJR). Atitudinea CNA a fost completată de ceea ce membrii FJR numesc ”inactivitatea de neînțeles a Consiliului Superior al Magistraturii, incapabil să apere eficient pe magistrații care au luptat în ultimii ani împotriva corupției și pentru independența justiției”.
În cadrul White Paper-ului “Programele de televiziune. Minima implicare a Consiliului Național al Audiovizualului în protejarea demnității și imaginii magistraților“, asociația judecătorilor a analizat sancțiunile date de CNA între anii 2018 și 2020 în cauzele referitoare la magistrați.
”Cum mai mulți patroni de televiziuni au făcut obiectul anchetelor penale, procurorii care desfășurau investigații au fost ţinta unor emisiuni de televiziune, soarta fiind împărtășită și de judecătorii care au condamnat personaje de prim rang, dar și de magistrații care au luptat în ultimii ani pentru independența justiției”, arată sursa citată.
Membrii FJR atrag atenția asupra limbajului deplasat folosit în cadrul unor programe TV și susțin că magistrații au fost ținta unor atacuri care au avut drept scop ”defăimarea reputaţiei și batjocorirea muncii acestora, în condițiile în care niciuna din faptele imputate (fie de natură infracţională, fie imorală) nu au fost dovedite nici în cadrul emisiunilor, nici ulterior”. Pentru multe astfel de derapaje au fost date sancțiuni al căror cuantum ”nu este nici măcar egal cu salariile lunare ale unor realizatori TV, amfitrioni ai unor emisiuni în care critica înverșunată și lipsită de probe adusă unor magistrați a devenit o banalitate”.
Forumul Judecătorilor consideră că astfel de campanii de linşaj mediatic la adresa unor magistraţi incomozi trebuie urmate de sancțiuni ferme, imediate și consistente.
”Este limpede de constatat că sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare nu sunt deloc descurajatoare pentru comportamente de linșaj mediatic cu privire la magistrații incomozi și că este necesară completarea cadrului legislativ cu sancțiuni noi, cu adevărat disuasive, mergând până la suspendarea emisiei TV sau, după caz, închiderea emisiei TV și interdicții de reluare pentru perioade îndelungate”, se arată în concluziile raportului FJR.
Forumul Judecătorilor acuză și lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii și vine cu mai multe propuneri. Printre acestea, reglementarea prin lege a obligației CSM de a sesiza CNA atunci când emisiunile TV tind spre desfășurarea unui proces public în audiovizual, în paralel cu procesul judiciar, și când magistrații sunt batjocoriți.
White Paper: “Programele de televiziune. Minima implicare a Consiliului Național al Audiovizualului în protejarea demnității și imaginii magistraților”: