Inițiativă a unui grup de moţi cu iubire de neam şi de valorile perene ale acestuia, Drumul Iancului a ajuns în acest an la cea de a IV-a ediţie şi se transformă, încet dar sigur, într-o frumoasă tradiţie. Manifestarea constă într-un marş memorial, dedicat lui Avram Iancu, liderul revoluţionarilor transilvăneni de la 1848, cel care a rămas în memoria colectivă drept Crăişorul Munţilor. Organizatori sunt şi în acest an Asociaţia „Neamunit” şi Asociaţia „Sat Concept”.
Anul acesta, organizatorii se aşteaptă la o participare masivă, de câteva sute de persoane, din toate colţurile ţării. Participanţii vor parcurge pe jos traseul de aproape 45 de kilometri care leagă, peste munte, comuna Vidra de Sus (azi comuna Avram Iancu) – locul naşterii eroului naţional, şi Ţebea – locul de veci al lui Avram Iancu, unde se va comemora împlinirea a 199 de ani de la moartea sa.
Drumul Iancului nu este un simplu marş, este o stare de spirit menită a menține vie memoria Crăişorului, devenit un simbol al românilor transilvăneni, moţul mistuit de-un singur dor: „Să-mi văd naţiunea fericită”. Marşul debutează vineri, 8 septembrie, la Vidra de Sus, judeţul Alba. Sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 10:00, participanţii pornesc în marş de la Muzeul Memorial „Avram Iancu” din satul Incești, comuna Avram Iancu urmând să străbată 22 de kilometri până la Bulzeştii de Sus (judeţul Hunedoara). Duminică, 10 septembrie 2023, se va parcurge ultimul traseu spre Baia de Criș, iar de acolo spre Ţebea (judeţul Hunedoara), cimitirul eroilor unde este îngropat şi Avram Iancu cunoscut şi sub denumirea de Panteonul Moților.
Manifestarea se va încheia cu o slujbă religioasă de cinstire a memoriei Crăişorului Munţilor, de la moartea căruia se împlinesc, în acest an, 199 de ani.