Tribunalul Bihor a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare un tânăr de 23 de ani, inculpat într-un caz de trafic de migranți, după ce a fost prins încercând să treacă fraudulos frontiera cu 24 de persoane ascunse într-o autoutilitară. Sentința a fost pronunțată în data de 23 aprilie 2025 și include, pe lângă pedeapsa principală, măsuri de supraveghere și prestarea a 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.
Migranți ascunși în compartimentul de marfă
Fapta a avut loc în martie 2023, când inculpatul Voicu George a fost prins în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, conducând o autoutilitară marca Volkswagen cu numere poloneze. În urma controlului, în compartimentul de marfă al vehiculului au fost descoperiți 24 de migranți de origine afro-asiatică, ascunși printre paleți, fără acte legale de ieșire din țară.
Migranții au declarat că au intrat legal în România cu vize de muncă și că urmau să plătească 4.000 de euro fiecare pentru a fi transportați spre vestul Europei.
Inculpatul Voicu George a recunoscut fapta și a declarat că a fost contactat prin aplicația WhatsApp de o persoană necunoscută care i-a oferit 5.000 de euro pentru a transporta migranții. Acesta a urmat indicațiile primite digital, inclusiv unde să preia autoutilitara, locația de preluare a migranților și traseul spre frontiera cu Ungaria.
Sentință cu suspendare, dar obligații stricte
Instanța a constatat că fapta a fost comisă cu intenție directă și că inculpatul a acționat în scopul obținerii unui folos patrimonial, element ce agravează infracțiunea conform Codului penal.
Totuși, având în vedere că este infractor primar, că a recunoscut fapta și că are un contract de muncă, judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o perioadă de 3 ani. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui:
- să frecventeze un program de reintegrare socială,
- să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în cadrul primăriilor din Rătești sau Căteasca,
- să comunice schimbarea domiciliului sau locului de muncă.
Autoutilitara folosită pentru transport a fost ridicată, însă instanța nu a dispus confiscarea acesteia, întrucât nu s-a putut stabili dacă proprietarul – o firmă poloneză – cunoștea destinația vehiculului.
