Proprietarii locuințelor unde nu există nicio persoană cu domiciliu sau rezidență și unde nu este încheiat un contract cu firma de salubritate ar urma să plătească o taxă fixă de ridicare a gunoiului. Prevederea este inclusă într-o propunere legislativă depusă în Parlament de mai mulți deputați UDMR, printre care bihorenii Rozália Biró și Ödön Szabó. Taxa propusă ar urma să acopere costurile firmelor de salubritate care ridică gunoiul de la unele gospodării declarate ca nelocuite.
Potrivit inițiatorilor, în privința plății pentru ridicarea deșeurilor trebuie introduse o componentă fixă și una variabilă. ”În cadrul componentei fixe ar putea fi incluse costurile necesare prestării efective aferente serviciului care permit asigurarea disponibilității, în regim continuu, a serviciului către toți beneficiarii, iar în componenta variabilă se vor include costurile variabile, care în esență reprezintă costurile specifice activităților ulterioare colectării, în funcție de cantitatea real gestionată”, se arată în expunerea de motive.
O parte din taxa fixă ar urma să fie plătită și de proprietarii locuințelor unde nu au fost încheiate contracte de salubritate pe motiv că nu locuiește nimeni acolo. Și asta pentru că sunt situații în care, chiar și de la astfel de adrese, declarate ca nelocuite, se ridică totuși gunoiul.
”Există numeroase situații în care operatorii firmelor de salubritate sunt nevoiți să colecteze deșeuri de la adrese pentru care s-a declarat, pe proprie răspundere, că nu locuiește nimeni. Pentru a rezolva această problemă propunem ca autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului București să aibă competența de a stabili ca un procent din componenta fixă a tarifelor și taxelor speciale să fie achitat de către proprietarii locuințelor/gospodăriilor unde nu există nicio persoană cu domiciliu/rezidență și nu este încheiat contract de prestarea serviciului de salubrizare cu operatorul licențiat pentru prestarea serviciului”, arată inițiatorii.
DOCUMENT – Propunere de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităților:
De ce să plătim dacă nu locuiește nimeni în imobil? Pentru a umple buzunarele celor care dețin firme .Cum să plătesc un serviciu de care nu beneficiez?