Titlul problemei de drept: Taxa judiciară de timbru aplicabilă cererii creditorului de obligare a debitorului la plata penalităţilor de întârziere stabilite pentru constrângerea acestuia la executarea obligaţiei de a face sau de a nu face intuitu personae, prevăzute în titlul executoriu, întemeiată pe art. 906 alin. (4) C.pr.civ.
- Materia: Drept civil
- Subcategoria: pretenții
- Obiect ECRIS: pretenții
- Texte de lege incidente: art. 906 alin. (4) C.pr.civ.; art. 3 alin. (1), art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013
- Cuvânt cheie: pretenții, taxă judiciară de timbru, penalități de întârziere
Soluţii juridice:
- În opinia majoritară, cererea formulată în temeiul dispoziţiilor art. 906 alin. (4) C.pr.civ. se timbrează la valoare; în sprijinul acestei opinii s-a apreciat că este incidentă regula în materie, şi anume timbrarea la valoare, întrucât obiectul cererii este exprimat pecuniar, astfel că aceasta se va timbra potrivit art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, la valoarea pretinsă de creditor.
- În opinia minoritară, cererea formulată în temeiul dispoziţiilor art. 906 alin. (4) C.pr.civ. se timbrează cu taxa fixă de 20 lei, pentru următoarele argumente: taxele prevăzute de dispoziţiile O.U.G. nr. 80/2013 în materie de executare silită sunt fie plafonate, fie fixe, context în care calcularea timbrajului la valoare nu corespunde spiritului în care legiuitorul a înţeles să reglementeze timbrajul în materia executării silite; în ipoteza taxării la valoare, instanţa ar proceda la calculul sumelor datorate (în vederea stabilirii taxei de timbru) anterior judecării cererii întemeiate pe dispoziţiile art. 906 alin. (4); or, cererea formulată în temeiul art. 906 alin. (4) vizează tocmai stabilirea de către instanţă a sumelor datorate de debitor.
Soluția adoptată cu majoritate de voturi este în sensul că cererea formulată în temeiul dispoziţiilor art. 906 alin. (4) C.pr.civ. se timbrează la valoare.
Art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013 prevede că acțiunile și cererile evaluabile în bani, introduse la instanțele judecătorești, se taxează la valoare.
Pentru cererea formulată în temeiul dispoziţiilor art. 906 alin. (4) C.pr.civ. legea nu prevede o taxă de timbru anume, și nici faptul că aceste acțiuni sunt scutite de la plata taxelor judiciare de timbru.
Dispozițiile art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013 referitoare la taxa fixă de 20 lei nu sunt aplicabile, întrucât cererea în cauză nu este una neevaluabilă în bani.
Prin urmare, față de caracterul evaluabil al cererii, este incidentă regula stabilită de art. 3 alin. 1 din ordonanță, şi anume timbrarea la valoare.
Această problemă de drept a fost discutată la întâlnirile trimestriale a judecătorilor de la Curtea de apel Iaşi şi instanţele arondate, privind problemele de practică judiciară neunitară în materie de civilă, în trimestrele I-II/2020.