Un caz mai puțin obișnuit a intrat în atenția procurorilor DIICOT Ploiești, care au investigat o grupare care a luat mii de telefoane de la un operator de telefonie mobilă și le-a vândut sub prețul pieței, fără a mai achita apoi abonamentul. Ca să primească mobilele, suspecții ar fi creat un sindicat fictiv și au transmis firmei de telefonie mobilă că aparatele ar fi destinate ”sindicaliștilor”. 14 percheziții au avut loc, joi, în acest caz în care anchetatorii au calculat un prejudiciu de 2,5 milioane de lei.
Potrivit datelor strânse de procurorii DIICOT și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, în cursul anului 2020, membrii grupului infracțional organizat au încheiat cu o societate de profil două contracte de furnizare de servicii de telefonie mobilă pentru un 2.201 abonamente și 2825 telefoane mobile.
Ulterior, aceștia nu au achitat contravaloarea abonamentelor, iar telefoanele mobile au fost vândute sub preţul pieţei, fără documente legale, prin intermediul unor persoane fizice şi a unor firme.
”În vederea inducerii în eroare a societății de profil, membrii grupului infracțional organizat au constituit fictiv un sindicat, care a fost folosit în activitatea infracțională pentru a crea aparența că abonamentele de telefonie sunt destinate membrilor sindicatului”, au explicat procurorii DIICOT.
Prejudiciul produs prin aceste manevre depășește 2,5 milioane de lei.
În urma celor 14 percheziții, la sediul DIICOT Ploiești au fost conduse, în vederea audierilor, 10 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și evaziune fiscală.
”Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Ploiești și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române”, au mai transmis anchetatorii.