Poliţiştii bihoreni au finalizat cercetările şi au propus trimiterea în judecată a cinci persoane implicate în obținerea de credite cu acte false. O orădeancă era creierul afacerii ilegale, spun anchetatorii, care au stabilit că suspecții ar fi prejudiciat patru instituții bancare cu peste 130.000 de lei.
Cercetările făcute de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Bihor au arătat că la începutul anului 2019, o femeie din Oradea în vârstă de 53 de ani, despre care BihorJust a aflat că se numește Mariana Cheregi, ar fi racolat patru persoane cu o situație materiale precară. Este vorba despre două femei, de 55, respectiv 45 de ani, din Oradea și din comuna Sânnicolau Român, și de doi bărbați din Oradea, de 61, respectiv 63 de ani.
”Le-ar fi întocmit documente de venit fals și pe care le-ar fi instigat să le folosească la patru instituții bancare, pentru obținerea unor credite de nevoi personale”, se arată într-un comunicat al Poliției Bihor.
Mai precis, pe numele celor patru ar fi fost întocmite atât documente de venit falsificate, cât și decizii de pensionare și cupoane de pensie, în care se atesta, în mod nereal, că ar fi pensionari și ar realiza venituri lunare. Actele au fost folosite pentru solicitarea a 12 credite de nevoi personale, din care au fost aprobate șapte împrumuturi, au stabilit anchetatorii SICE Bihor.
”Orădeanca de 53 de ani este bănuită că ar fi păstrat pentru sine și ar fi folosit în interes personal cea mai mare parte din banii astfel obținuți de la bănci. Prejudiciul total cauzat astfel instituțiilor bancare este de 130.300 de lei și a fost recuperat parțial de polițiștii bihoreni, prin aplicarea de măsuri asiguratorii”, a transmis comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor cinci sub acuzațiile de înșelăciune, instigare la înșelăciune, fals și uz de fals.
Potrivit portalului instanțelor, Mariana Cheregi (fostă Țuțu) mai este judecată într-un dosar de înșelăciune aflat pe rolul Judecătoriei Oradea. Într-un alt caz, în care orădeanca a fost acuzată tot de înșelăciune, Tribunalul Bihor a dispus, în noiembrie 2020, restituirea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.