Material realizat de Ingrid Kogler, avocat Oradea – Societatea de avocați “Doseanu&Asociații”
1. Care este definiția testamentului?
Potrivit art. 1034 Cod Civil, testamentul definește un act unilateral, personal și revocabil prin care o persoană, numită testator, dispune, în una dintre formele cerute de lege, pentru timpul când nu va mai fi în viață.
2. Care sunt caracterele juridice ale testamentului?
a) Este un act juridic unilateral, deoarece exprimă o singură voință – cea a testatorului, nefiind nevoie de acceptare din partea gratificatului, ca în cazul donației.
b) Act pur personal, întrucât nu este posibilă reprezentarea. Testamentul trebuie să exprime voința personală a testatorului.
c) Act juridic solemn. pentru că trebuie să îmbrace anumite forme prevăzute de lege.
d) Act juridic cu titlu gratuit.
e) Act juridic revocabil, deoarece poate fi modificat sau revocat cât timp testatorul este în viață. Testamentul devine irevocabil odată cu moartea testatorului, cu mențiunea că, după moartea acestuia, moștenitorii acestuia pot solicita revocarea testamentului, în condițiile prevăzute de lege.
f) Act juridic pentru cauză de moarte, deoarece testamentul va produce efecte juridice doar după moartea testatorului.
3. Obiectul principal al testamentului
Obiectul principal se referă la actele juridice de dispoziție privitoare la bunurile moștenirii (lăsate de către testator).
Testamentul poate cuprinde și alte manifestări de voință ale testatorului, de exemplu: iertarea de datorie, revocarea unui testament anterior etc.
4. Cui ii revine proba testamentului?
Potrivit art. 1037 alin. (1) Cod Civil, persoana care pretinde un drept ce se întemeiază pe un testament trebuie să dovedească existența și conținutul lui, în una dintre formele prevăzute de lege. Potrivit alin. (2) al articolului anterior indicat, dacă testamentul a dispărut printr-un caz fortuit sau de forță majoră ori prin fapta unui terț, fie după moartea testatorului, fie în timpul vieții sale, însă fără ca acesta să îi fi cunoscut dispariția, valabilitatea formei și cuprinsul testamentului vor putea fi dovedite prin orice mijloc de probă.
5. Ce reguli se aplică privind interpretarea testamentului?
Potrivit art. 1039 alin.(1) Cod Civil, sunt aplicabile regulile de interpretare a contractelor, în măsura în care sunt compatibile cu caracterele juridice ale testamentului.
Comments 1