Elevii și studenții ar putea fi testați antidrog de către polițiști – este măsura propusă de mai mulți deputați PSD. Proiectul depus la Senat le-ar putea permite autorităților să facă controale inopinate în școli, licee și universități, la solicitarea conducerii unităților de învățământ ori a inspectoratului școlar județean.
Inițiatorii susțin că proiectul de lege are ca scop stoparea consumului de substanțe psihoactive după ce acest fenomen a luat o amploare deosebită. ”Societatea civilă a semnalat numeroase derapaje în școli, licee, universități, în baruri sau cluburi sau la numeroase evenimente organizate în aer liber sau în diverse locații”, se arată în expunerea de motive.
Astfel, în contractul educațional/universitar ar urma să fie introdusă o prevedere prin care elevul sau studentul să fie obligat să se supună reoltării non-invazive a probelor biologice în vederea stabilirii consumului de droguri, la solicitarea polițiștilor. Aceste controale vor fi efectuate cu colaborarea unui psiholog din cadrul unității de învățământ, al direcției generale de asistență socială și protecția copilului, potrivit procedurii de efectuare a controlului care se aprobă prin ordin comun al ministrului educației, al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, cu respectarea drepturilor fundamentale ale elevilor și ținând seama de specificul psiho-emoțional al acestora.
”Dacă în urma controlului elevul este depistat pozitiv, poliţia informează părinţii/tutorele legal în vederea exprimării acordului pentru prelevarea de probe biologice pentru stabilirea tipului de substanţă psihoactivă depistată.”, se specifică în proiect.
Aceste testări vor fi făcute în următoarele spații:
- în interiorul unităţilor de asistenţă medicală autorizate;
- în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare;
- în interiorul unităţilor medico-legale.
Proiectul de lege urmează să fie discutat în cele două camere ale Parlamentului.
DOCUMENT – Proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, modificările şi completările ulterioare, şi a Legii nr, 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare: