Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) a aprobat, în ședința din 10-11 septembrie, renunțarea la termoscanarea candidaților la examenul de primire în profesia de avocat. În schimb, trebuie prezentate ori un test COVID negativ ori dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.
Potrivit minutei ședinței Consiliului UNBR, ca măsură sanitară suplimentară față de anul trecut a fost aprobată prezentarea de către candidații la examenul care va avea loc pe 19 septembrie a certificatului de vaccinare (certificat digital european COVID) sau, alternativ, a dovezii testului negativ:
- antigen COVID, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de prezentarea la examen sau
- RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de prezentarea la examen, sau, după caz după caz, a dovezii infectării cu COVID-19 în ultimele 6 luni, eliberate de instituțiile competente.
În paralel, se va renunța de termoscanarea candidaților, a decis Consiliul UNBR.
”Aceste măsuri rămân valabile în măsura în care DSP nu va impune până la data desfășurării examenului, măsuri suplimentare”, se arată în minuta ședinței din 10-11 septembrie.
2.110 de candidați s-au înscris în acest an la examenul de primire în profesia de avocat şi admitere în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar). Alte 108 persoane se află pe tabelul cuprinzând candidații la examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice. Detalii, AICI.
Examenul de absolvire a cursurilor INPPA, pe 5 noiembrie
Tot în ședința din 10-11 septembrie, Consiliul UNBR a decis ca examenul de absolvire a cursurilor Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților, în anul 2021, să se desfășoare într-o singură zi, pe 5 noiembrie. Măsura a fost motivată de faptul că disponibilitatea spațiului din incinta Complexului Romexpo în luna noiembrie 2021 nu permite organizarea examenului la data stabilită anterior, respectiv 6-7 noiembrie.
Referitor la acest examen, s-a stabilit ca, în ceea ce privește proba scrisă 2, ”la disciplinele din pachetul A sau B de discipline opționale ales de cursanți la începerea activității de formare din anul II, se va echivala cu calificativul obținut la încheierea activității de formare la aceste discipline (în cazul cursanților actualului ciclu al anului II), respectiv cu calificativul obținut la testarea scrisă la aceste discipline, care va fi organizată, în condiții de gratuitate, în sistem față în față, anterior examenului de absolvire a INPPA, (în cazul avocaților stagiari care nu au promovat examenul de absolvire a INPPA în sesiuni anterioare, nu sunt cursanți ai actualului ciclu al anului II și care figurează în evidențe ca fiind înscriși la unul din pachetele de discipline opționale)”.
DOCUMENT – Minuta ședinței Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) din 10-11 septembrie 2021: