De câteva zile, Universitatea din Oradea se poate mândri că are nu mai puțin de 30 de noi „ambasadori și ambasadoare”. Studenții, pregătiți în cadrul programului FDI 2024: „Creșterea accesului la educație prin îmbunătățirea serviciilor de incluziune socială, informare și consiliere educațională – EduAcces”, s-au pregătit pentru a le vorbi liceenilor despre studenție și avantajele de a avea o diplomă universitară.
Timp de trei zile, cabana „Gaudeamus” – baza didactică a Universității din Oradea, de la Stâna de Vale, a fost o adevărată școală a studenților ambasadori. „Prin activități de tutorat, networking și dezvoltare personală, desfășurate într-un mediu nonconvențional, 30 de studenți, aflați în risc de abandon, au fost instruiți pentru a putea să promoveze Universitatea din Oradea în 20 de licee din județele: Sălaj, Satu Mare, Maramureș și Bihor”, explică psiholog dr. Adriana Borza, coordonatoarea activităților proiectului al cărui director este conf. univ. dr. Emilian Tarcău.
„Participând la aceste cursuri, studenții expuși riscului de abandon înțeleg cât de important este, în primul rând, pentru ei să nu renunțe la facultate și învață cum să le vorbească liceenilor despre avantajul de a avea o diplomă universitară, pentru viitorul lor”, explică psiholog dr. Adriana Borza.
Organizatorii proiectului și-au propus ca mesaje precum: „De ce merită să urmez cursurile unei facultăți? De ce să nu renunț la studii? Ce avantaje îmi aduc diploma universitară, din perspectiva tranziției către piața forței de muncă?”, să ajungă la peste 800 de elevi din licee aflate în partea de nord-vest a țării.
„După unele ezitări, pot spune că echipele viitorilor ambasadori ai Universității din Oradea s-au și închegat deja. Studenții noștri sunt pregătiți să susțină un discurs de promovare a facultăților lor, sunt gata să meargă prin țară. Cursurile au stârnit interes. Atât cei prezenți, cât studenți de la alte facultăți, exprimându-și dorința de a mai lua parte la astfel de activități”, a mai declarat psiholog dr. Adriana Borza. Coordonatoarea proiectului derulat de Universitatea din Oradea a adăugat că din agenda viitorilor „ambasadori” n-au lipsit excursiile, în zona Stâna de Vale, și tradiționalul foc de tabără.