Tinerii căsătoriți care vor să-și cumpere o locuință pot să plătească în rate și avansul, apelând la Fondul de Solidaritate ”Locuințe pentru tinerii români”. Înființarea acestuia a fost aprobată, miercuri, în Senat. Proiectul de lege prevede că firmele cu profituri de peste un milion de lei, care au afaceri imobiliare, vor cotiza la acest fond de solidaritate. Documentul va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.
Conform legii, Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii romani” este destinat tinerilor sub 35 de ani, căsătoriți, care vor să-și cumpere o locuință în rate dar nu au posibilitatea de a achita avansul. La constituirea fondului vor contribui firmele din domeniul imobiliar – care au activități încadrate la codurile CAEN 4110 „Dezvoltare (promovare) imobiliară” și 4120 – Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”) – care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1 000 000 de lei și care vor transfera 1% din acesta către fond.
Avansul pentru locuință, contractat prin Fondul de Solidaritate “Locuințe pentru tinerii români”, nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului și nu poate depăși 15.000 de euro. Finanțarea prin acest fond se va face pentru locuințe noi, pentru cele deja construite, care îndeplinesc condițiile legale, și pentru construirea de noi locuințe.
Sumele obținute de la Fondul de Solidaritate ’’Locuințe pentru tinerii romani” vor fi returnate Fondului, eșalonat, în 10 ani, începând cu anul 6 de la obținerea lor, în rate lunare egale, care, cumulate cu cele ale creditului, nu vor depăși 1/3 din veniturile familiei.
Criteriile pentru alocarea banilor prin Fondul de Solidaritate sunt:
- Acordul băncii cu privire la acceptarea încheierii contractului de credit pentru achiziționarea locuinței
- Dovada încheierii căsătoriei (certificat de căsătorie) și a altor documente solicitate de către evaluatorul cererii depuse de către beneficiar
- Existenta cel puțin a unui copil, sarcină în evoluție sau dovada începerii unei proceduri de adopție reprezintă avantaje pentru obținerea aprobării de alocare a sumei solicitate
- La evaluarea solicitărilor de finanțare, familiile care se stabilesc în mediul rural și în care se regăsește cel puțin un specialist din următoarele categorii profesionale: medici/asistenți medicali, cadre didactice, zootehniști, agronomi sau absolvenți de institut teologic, vor beneficia de punctaj suplimentar la evaluarea solicitării sumelor necesare plății avansului pentru obținerea creditului pentru locuință.
DOCUMENTE – Legea privind înființarea și utilizarea Fondului de Solidaritate “Locuințe pentru tinerii români” și amendamentele aprobate în comisiile Senatului: