text: lector univ. dr. Cristina Liana PUȘCAȘ
Traian Bodea avea 15 ani și nouă zile la data arestării sale, pe 2 noiembrie 1956. Reacția de revoltă a liceanului din Beiuș, care a dus la arestarea sa, survenise pe fondul revoluției din Budapesta, care a izbucnit pe 23 octombrie 1956, când studenții maghiari au ieșit pașnic pe străzi, însă revolta lor a fost înăbușită în sânge de trupele sovietice.
Traian Bodea a venit pe lume pe data de 24 octombrie 1941, în Sălişte de Vaşcău, județul Bihor. Tatăl său, Florian, născut pe data de 22 martie 1914, în Vașcău, tehnician agronom, a făcut și el un an de închisoare, fiind eliberat pe 26 august 1949, de la Aiud. Mama, Carolina, era casnică.
Epopeea tânărului beiușean a început pe data de 1 noiembrie 1956, când toți elevii și cadrele didactice ai Școlii Medii nr. 1 din Beiuș (Liceul „Samuil Vulcan”- n.n.) au fost convocați la o ședință unde un politruc a încercat să le explice cum trebuie „înțelese evenimentele din Ungaria”. „La Budapesta, o contrarevoluție încercă să răstoarne ordinea de drept, iar armata sovietică a trebuit să intervină pentru păstrarea orânduirii socialiste. Bandiții din țara vecină, încurajați de imperialiștii din apusul Europei au ridicat armele contra socialismului și cer plecarea trupelor eliberatoare”, este explicația oferită de ofițer.
Reacția lui Traian Bodea a fost una spontană: „Foarte bine fac ungurii. Rușii ar trebui să plece și din România. A trecut mai mult de zece ani de la sfârșitul războiului”. Umilit și plin de revoltă, liceanul pleacă acasă după orele de școală și imediat, după-masă, urcă în podul casei și, ore în șir, scrie 14 afișe.
„Am scris cu tuș pe colile celor două blocuri de desen … manifeste pe care se regăseau cuvintele: «Luați pilda poporului maghiar», «Afară cu rușii»,«Jos comunismul»,«Vrem desființarea »,«Vrem desființarea cotelor». … Seara, după ora zece, cu manifestele strecurate sub haină, cu un tub de lipici în buzunar, am colindat orașul lipindu-le …”, mărturisește Traian Bodea, în propriul volum de memorii, „Adolescenți în zeghe”. Episodul este consemnat și în actele de cercetare penală, cu deosebire că sunt amintite doar două manifeste. Mai mult însă, în dosarul CNSAS, obținut de Traian Bodea, după 1989, se regăsesc trei manifeste.
A doua zi, pe 2 noiembrie 1956, în drum spre școală, tânărul constată că afișele lui au fost dezlipite. Ajuns la școală, numai după 20 minute de la începerea orei de franceză, pe ușa clasei, intră „doi bărbați îmbrăcați sobru, cu figuri grave”, care îl strigă pe nume. I se pun cătușele la mâini în sala de clasă, în văzul tuturor, după care Traian Bodea a fost scos pe ușă și urcat într-o mașină de teren, ulterior transport la Securitatea din Beiuș, unde a fost întâmpinat cu „două palme zdravene”. A urmat, în timpul interogatoriului, „repetate lovituri cu palmele, pumnii, apoi cu un baston de cauciuc”. În tot acest timp, casa lui era supusă unei percheziții minuțioase, unde a fost descoperită „1 cutie în care se găsesc diferite tuburi cu diferite vopsele și câteva pensule”.
După 11 ore petrecute la Securitatea din Beiuș, Traian Bodea a fost transportat la Securitatea din Oradea, acolo unde a început drumul său pe Golgota suferinței. A fost închis într-o celulă de 2 mp, cu un pat de beton, peste care era așezată o saltea subțire și o pătură, cu cearceaf și o pernă. În celulă nu era nicio tinetă sau o cană de apă. Anchetele au fost realizate de locotenent majorul Eugen Lăcătiș, care s-a dezlănțuit cu toată bestialitatea asupra elevului de doar 15 ani și 9 zile, care refuza să admită ce îi cerea ofițerul.
„Nu țin minte de câte ori ofițerul anchetator a rupt ce scrisesem, de câte ori m-a bătut, mai ales cu bastonul de cauciuc, insistând tot timpul să scriu ce dorește el”, rememorează Traian Bodea.
Apogeul chinurilor l-a reprezentat însă momentul în care Eugen Lăcătiș îi pune cătușele la mâini și și-a stins țigara pe încheieturile mâinilor copilului de 15 ani. „Fără să mă pot împotrivi, anchetatorul, fiind mult mai înalt şi mai puternic ca mine, mi-a pus cătuşele prinzându-le dincolo de spătarul scaunului, încât nu-mi puteam mişca mâinile. A luat ţigara încă aprinsă, apoi trecând în spatele meu, mi-a pus-o pe pielea mâinii, deasupra încheieturii. A ţinut-o acolo până s-a stins. Mirosea a piele arsă, mă durea, dar nu insuportabil şi, ca la Beiuş, nu am lăsat să-mi scape niciun geamăt”, scrie Traian Bodea în volumul de memorii.
După două luni și două săptămâni, pe 18 ianuarie 1957, Traian Bodea este dus în fața completului de judecată, însoțit de un dosar bine ticluit de organele de securitate. Existau o serie de procese verbale de interogatorii ale foștilor colegi, obținute, poate, și ele sub presiune, dar și un referat al directorului Școlii Medie nr. 1, unde învățase Traian Bodea, datat cu 16 noiembrie 1956: „Elevul este mediocru la învățătură, dar cu talent deosebit pentru desen și aptitudini pentru fizico-chimie. Ca și comportament în clasă în cursul anului trecut și în acest an nu a avut manifestri necorespunzătoare. Diriginții declară că este o fire reținută, care nu se manifestă. În acest an însă în cadrul unei ședințe cu ocazia preluării evenimentelor din Ungaria a luat parte la discuții din care a reeșit că este la curent cu evenimentele internaționale”.
Au cântărit foarte greu și concluziile de învinuire nr. 60/290/1956 redactate pe 27 decembrie 1956, în care se arată că „ascultând comentariile posturilor de radio imperialiste pe marginea acestor evenimete (din Ungaria – n.n), cât și datorită urei și dușmăniei ce a nutrit-o personal față de poporul și armata sovietică, zilnic făcea comentarii în clasă în rândul colegilor săi de scoală, ținându-i în curent cu desfășurarea evenimentelor din Ungaria, declarându-se de acord cu acțiunile criminale întreprinse de către elementele contrarevoluționare din Ungaria, apreciindu-le ca „juste” creind o sferă de influență în rândul colegilor săi în sensul că acțiunile studenților a fost spre binele poporului. Totodată Bodea Traian a dus o propagandă împotriva Uniunii Sovietice, afirmând că Trupele Sovietice nu trebuia să intervină pentru restabilirea ordinei în Ungaria, întrucât aceasta este o chestiune internă a RP Ungariei”.
Procesul s-a desfășurat la Tribunalul din Oradea, iar Sentința nr. 24/1957 din 18 ianuarie 1957 prevedea o pedeapsă de 3 ani și șase luni, Traian Bodea fiind încadrat la „agitație publică”.
În aceeași zi a fost depus la Penitenciarul Oradea, unde a rămas încarcerat, până pe data de 22 martie 1957. „Dimineaţa, la Penitenciarul Oradea primeam o fiertură fadă care se numea cafea. Fiertura de la prânz era o zeamă uneori cu nişte cartofi fărâmaţi sau cu sfeclă, fasole, ba chiar vinete, toate având un gust mizerabil. Celulele de pe celularul unde erau deţinuţii politici aveau aprox 3 m pe 3, cu ciment pe jos, fără sobe, cu un geam nu mare, sub care era chibla din lemn pe post de WC şi un alt vas de lemn pentru apă”, povesteşte Traian Bodea.
Acesta recunoaşte că, în perioada de timp cât a stat la Oradea, nu a avut vorbitor, dreptul de a primi pachet sau de a le scrie părinţilor. Bodea aminteşte că, printre cele mai greu de îndurat umilinţe de la Oradea, i s-au părut percheziţiile din camere, când, dezbrăcaţi, deţinuţii erau scoşi pe hol, aliniaţi şi ţinuţi minute în şir în aşteptare. Imaginea acestor trupuri groteşti, cu pielea atârnând, i-a rămas, şi după peste 60 de ani, profund întipărită în minte.
Însă, la Oradea, își începe adevărata educație. Tânărul elev de 15 ani, închis fiind cu somități ale vieții culturale, profesori, elite politice și clerici de diferite confesiuni, începe să asiste la adevărate colocvii de literatură, matematică, franceză, italiană etc.
De la Oradea a fost ulterior transferat la Penitenciarul Aiud, unde a stat încarcerat până pe 18 noiembrie 1957. Aici, în încercarea de a lua apărarea unui coleg de celulă, lovit de un gardian cu pumnul în zona ficatului, Traian Bodea aruncă cu un șlap în gardian, nimerindu-l în umăr. Consecința a fost șapte zile de izolare la „Neagra”, o „celulă fără fereastră, fără pat, dormitul pe ciment și mâncarea la trei zile”.
Pe 18 noiembrie 1957, a fost transferat la Penitenciarul Cluj – Minori, unde condițiile de detenție erau mult mai bune. A lucrat la atelierul de lăcătușerie, unde a învățat să facă chei.
Pe 22 mai 1958, Traian Bodea a fost mutat la Ocnele Mari. Aici, după un meniu de ștevie, care conținea „o bună cantitate de pămând de pe rădăcini”, Traian Bodea și colegii de celulă declară greva foamei. În a patra zi de grevă au fost alimentați cu forța, prin introducerea pe gât a unui tub de cauciuc, turnând printr-o pâine un lichid. Următoarea zi s-au baricadat în cameră, blocând ușa cu paturile. Intervenția gardienilor a fost promptă, iar Traian Bodea și un coleg au fost izolați la „Negra”, alte șapte zile.
De la Ocnele Mari, este transferat la Aiud, până pe 10 octombrie 1959, iar pe 11 octombrie 1959 a fost mutat la Penitenciarul Mărgineni, unde Traian Bodea și-a petrecut Crăciunul la izolare.
Potrivit unei adeverințe de caracterizare întocmită la Penitenciarul Mărgineni, se menționează că Traian Bodea a fost pedepsit discipinar „În anul 1958 la Penitenciarul Ocnele Mari cu 7 zile izolare de două ori pentru că a spart dușumeaua făcând o gaură și a blocat ușa cu paturi. În penitenciarul Mărgineni a fost pedepsit cu 3 zile carceră pentru că a fluierat în cameră.”
Pe 29 aprilie 1960, Traian Bodea a fost eliberat. Revenit acasă, cu greu a reușit să fie admis din nou la liceu. Dorința sa a fost să se înscrie la Arhitectură, însă nu i se permite înscrierea, apoi la Topografie, iar ulterior a fost admis la Facultatea de Filologie, la Cluj. A predat limba română la Beiuș.
Este căsătorit și are doi băieți. Locuiește la Beiuș.
Bibliografie:
Traian Bodea, Adolescenți în zeghe, Editura Evdokimos, București, 2017, Arhiva personală Train Bodea; Arhiva CNSASA; Cristina Liana Puşcaş, Rezistență anticomunistă în întrebări și răspunsuri, Editura Eikon, București, 2017; www.memoriarezistentei.ro.
Cristina Liana PUȘCAȘ este doctor în Istorie, lector universitar la Universitatea din Oradea, vicepreședintele Asociației Cei 40 de Mucenici.
Mai multe date şi istorisiri puteţi găsi pe www.memoriarezistentei.ro
Doritorii pot sprijini Asociația Cei 40 de Mucenici prin redirectionarea cotei de 3,5% din impozitul pe profit, completând Formularul 230.
Datele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”: CIF: 31340614;
COD IBAN: RO43BRDE050SV63246520500
TERMENUL de DEPUNERE este 30 iunie 2020.
Cel mai important proiect al Asociației este Memorialul Rezistență și Represiune din Bihor.
Ce criminali au fost acei anchetatori, probabil țigani (Lacatiș) sau alte jeguri din alte etnii, inși complexați și plini de ură la adresa tinerilor noștri, a intelectualilor noștri. Se știe că în multe cazuri au fost utilizați inși neisprăviți din naționalitățile conlocuitoare, dar și destui români, ca să fie anchetatori sau zbiri și criminalii ai elitelor noastre. Admirație și prețuire acestui cetățean, fost licean. cei ca el ne-au salvat demnitatea națională și umană. Poporul român nu a fost niciodată atât de umilit de chinuit și de distrus ca și în perioada ocupației sovietice. A fost un proces de distrugere ghidat, a poporului nostru, pus la cale și până la urmă izbutit. Mare blestem pe inșii care au fost complici la această mârșăvie. Blestemul celor chinuiți, suferința acelora îi va atinge pe ei și pe neam de neamul lor. Cinste ție, Traian Bodea!
Deși am fost Consilier Independent și Consilier din partea Partidului România Mare în perioada 1996 -2008 , perioadă în care și d-nul Traian Bodea era Consilier, nu am cunoscut trecutul colegului din Consiliul local Beiuș! Am toată admirația și prețuirea pentru curajul și dorința de libertate încă de pe băncile liceului! Ma bucur că am fost alături de minunatul OM Traian Bodea în Consiliul municipiului Beiuș! Acum cind cunosc Adevărul despre lupta și trecutul elevului Traian Bodea ma simt mândru ca l-am cunoscut și chiar am fost invitat sa-i fac o vizită acasă la el . Cinste , onoare și prețuire din partea mea ! Florian Budea ! Beiuș la 25 octombrie 2021 .
Acum după ce am citit aceasta pagina dureroasa din trecutul d-voastră, admirația și prețuirea sunt dincolo de orice exprimare verbală.
Cu un trecut care cu siguranță au lăsat răni adânci în suflet, ați avut suficiente resurse de a dărui celor din jur bunătate și respect într-o atitudine de calm, empatie și prețuire.
Va iubesc, domnule profesor și va doresc sa aveți parte de zile binecuvântate, sub protecția lui Dumnezeu!