Titlul problemei de drept: Transmiterea pe cale accesorie a beneficiului clauzei penale prin care au fost evaluate daunele-interese moratorii, atunci când ele au devenit scadente înainte de data la care a fost perfectată cesiunea de creanță.
- Materia: civil
- Subcategoria: pretenții/alte tipuri de cauze
- Obiect ECRIS: pretenții
- Acte normative incidente: art. 1540, art. 1568 alin. (1), art.1576 C. civ.
- Cuvinte cheie: clauză penală, daune-interese moratorii
Opinia Institutului Național al Magistraturii:
Potrivit art. 1540 C. civ. „(1) Nulitatea obligației principale o atrage pe aceea a clauzei penale. Nulitatea clauzei penale nu o atrage pe aceea a obligației principale. (2) Penalitatea nu poate fi cerută atunci când executarea obligației a devenit imposibilă din cauze neimputabile debitorului”.
Conform art. 1568 alin. (1) C. civ: „Cesiunea de creanță transferă cesionarului: a) toate drepturile pe care cedentul le are în legătură cu creanța cedată; b) drepturile de garanție și toate celelalte accesorii ale creanței cedate”.
Potrivit art. 1576 C. civ.: „Dacă nu s-a convenit altfel, dobânzile și orice alte venituri aferente creanței, devenite scadente, dar neîncasate încă de cedent, se cuvin cesionarului, cu începere de la data cesiunii”.
Subliniem cu titlu preliminar că în materialul comunicat nu a fost detaliată problema suspusă dezbaterii și nu au fost identificate soluții de practică neunitară, solicitându-se o poziție de principiu asupra ei.
Clauza penală este accesorie în raport de obligația principală, existența ei fiind de neconceput în absența unui context contractual, rolul ei fiind acela de evaluare anticipată a unui eventual prejudiciu înregistrat de către creditor. Deși accesorialitatea clauzei penale nu este stipulată în mod expres în dispozițiile codului civil, ea este unanim recunoscută în doctrină și jurisprudență, una dintre expresiile dependenței clauzei penale în raport de obligația principală găsindu-și reglementarea în cuprinsul art. 1540 C. civ. reprodus anterior.
Fiind accesorie, clauza penală se transmite ca efect al cesiunii de creanță odată cu transmiterea creanței, așa cum prevede art. 1568 alin. (1) lit. b) C. civ. În absența unei distincții a legiuitorului, este indiferent dacă clauza penală privește evaluarea unor daune-interese moratorii scadente sau nu la momentul la care s-a realizat cesiunea de creanță.
Este însă posibil ca părțile să convină ca daunele-interese moratorii datorate până la data scadenței să revină cedentului (fie că au fost evaluate sau nu pe cale convențională). În absența unei astfel de înțelegeri, ele se cuvin cesionarului, așa cum stipulează neîndoielnic art. 1576 C. civ.
În concluzie, opinia I.N.M. este în sensul transmiterii pe cale accesorie a beneficiului clauzei penale prin care au fost evaluate daunele-interese moratorii, atunci când ele au devenit scadente înainte de data la care a fost perfectată cesiunea de creanță.
În unanimitate, participanții și-au însușit soluția expusă în opinia I.N.M.
Această problemă de drept a fost discutată la întâlnirea președinților secțiilor civile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel – Timișoara, 5-6 martie 2020.