În urma întâlnirii procurorilor șefi în materia dreptului procesual penal—parte general s-a pus în discuție obținerea datelor privind tranzacțiile financiare.
La Întâlnirile INM anterioare s-a stabilit că se pot solicita date privind tranzacțiile deja efectuate fără vreo limită temporală
Potrivit art. 1461 alin. (2) Cod procedură penală obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ce urmează a fi efectuate poate fi dispusă pe o durată de cel mult 30 de zile.
Precizarea din cuprinsul acestei norme face evidentă voința legiuitorului de a institui acest termen numai pentru tranzacțiile viitoare, încă neefectuate, și care vor face obiectul monitorizării.
Prin urmare, pentru tranzacțiile deja efectuate nu este prevăzută de lege o anumită perioadă la care să se refere autorizarea.
Așadar, Institutul Național al Magistraturii a concluzionat că:
-pentru obținerea datelor privind tranzacțiile deja efectuate nu este aplicabil termenul de 30 de zile din alin. (2) al art. 1461 C.p.p.;
-pot face obiectul autorizării tranzacțiile efectuate oricând în trecut;
-pentru a individualiza măsura și pentru a respecta criteriul proporționalității trebuie stabilită perioada de timp supusă verificării.
-emiterea unui mandat ce precizează perioada de timp în care organele judiciare trebuie să obțină datele autorizate (perioada precizată fiind de regulă de 30 de zile)
-emiterea unui mandat ce nu precizează perioada de timp în care organele judiciare trebuie să obțină datele autorizate.
Prin urmare, mandatele emise în ceea ce privește tranzacțiile efectuate nu trebuie să precizeze un termen în care informațiile autorizate ar trebui să fie obținute de către organele de urmărire penală, însă constatăm o practică neunitară sub acest aspect care ar trebui să primească o uniformizare jurisprudențială.