Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sancționat disciplinar patru magistrați pentru diferite abateri. Cea mai aspră pedeapsă a primit-o o judecătoare de la Tribunalul București, care a fost suspendată din funcție pentru 6 luni. Printre magistrații sancționați se află un judecător de la Judecătoria Jibou, din județul Sălaj.
Potrivit Secției pentru judecători în materie disciplinară, Monica Claudia Cipariu, de la Tribunalul București, a fost găsită vinovată pentru lipsa totală a motivării hotărârilor judecătorești, în condițiile legii (art.99 lit. r) teza I din Legea nr.303/2004) și pentru întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile (art.99 lit.h) teza a II a din Legea nr.303/2004).
Astfel, ea a fost sancționată cu suspendarea din funcție pentru o perioadă de 6 luni. A existat și o opinie separată, în sensul aplicării unei sancțiuni constând în diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de 9 luni.
Judecătoarea Cipariu a mai fost acuzată de Inspecția Judiciară de exercitarea funcției cu gravă neglijență (art.99 lit. t) teza a II a din Legea nr.303/2004), dar CSM a respins acțiunea disciplinară în acest caz.
La judecata CSM a ajuns și judecătorul Florin Eugen Baboș, din cadrul Judecătoriei Jibou, acuzat de nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor (art.99 lit. h) teza I). Magistratul a fost sancționat cu diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de 1
an.
Și în cazul judecătorului Baboș a fost respinsă acțiunea disciplinară pentru a doua acuzație – exercitarea funcției cu gravă neglijență (art.99 lit. t) teza a II a din Legea nr.303/2004).
Al treilea judecător sancționat în cadrul ședinței din 8 decembrie 2022 a Secției pentru judecători a CSM este Ancuța Blanariu, din cadrul Judecătoriei Iași. Acuzată de exercitarea funcției cu rea-credință (art.99 lit. t) teza I din Legea nr.303/2004), aceasta a fost retrogradată din gradul profesional de tribunal în gradul profesional de judecătorie și continuarea activității la Judecătoria Iași.
Unul dintre membrii Secției s-a opus admiterii acțiunii disciplinare și sancționării judecătoarei.
Cel de-al patrulea magistrat sancționat este Iulia Mihaela Scurtu, judecătoare în cadrul Judecătoriei Huși. Acuzată de nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente (art.99 lit. m) din Legea nr.303/2004) a fost sancționată cu diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de 9 luni. Un membru al Secției pentru judecători a avut o opinie separată și a cerut ca judecătoarea să fie sancționată doar cu avertisment.
În cadrul Iuliei Scurtu a fost respinsă acuzația de exercitarea funcției cu rea-credință (art.99 lit. t) teza I din Legea nr.303/2004).
Toți cei patru judecători au dreptul să atace cu recurs hotărârile CSM în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM din data de 8 decembrie 2022:
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM din data de 8 decembrie 2022 – Amânare de pronunţare din data de 23 noiembrie 2022: