Tribunalul Bihor a decis, vineri, încetarea procesului penal față de fostul adjunct al Finanțelor Publice Bihor, Dorel Pătcaș, care a decedat în urmă cu doi ani. Pătcaș era judecat, din 2015, pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat de DNA Oradea. În același proces, alți doi inculpați au primit sentințe diferite. În timp ce unul a fost achitat pentru complicitate la dare de mită, altul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită și la spălare de bani. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
În 2015, procurorii DNA Oradea anunțau trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Dorel Pătcaș, acuzat de luare de mită (5 infracțiuni) și spălare de bani. Faptele de care a fost acuzat Pătcaș ar fi fost comise în calitatea acestuia de adjunct al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Bihor și, din 2011, director executiv adjunct în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Bihor.
Potrivit anchetatorilor, în 2009, Dorel Pătcaș, ar fi cerut și primit de la administratorul mai multor firme 5.000 lei și bunuri în valoare de 6.000 lei în schimbul eliberării unui atestat de comercializare produse petroliere pentru una dintre companiile controlate de respectivul om de afaceri. Potrivit Bihoreanul, afaceristul implicat în această poveste a fost Ion Govoreanu, fondatorul Trei G, care a și făcut un denunț împotriva lui Pătcaș.
Tot un denunț a semnat și petrolistul Vasile Boer, care susținea că în luna septembrie 2011 i-ar fi dat lui Dorel Pătcaș 6.000 de lei ”în scopul de a asigura protecția activității ilicite a societății comerciale administrate de acesta”. Procurorii DNA susțineau că, încă director adjunct al DJAOV Bihor, Pătcaș ar fi beneficiat de ajutorul lui Florian Șandor, pe atunci șef al serviciului inspecție fiscală din cadrul instituției.
Altă instituție, alte acuze
În rechizitoriu se mai arăta că în aprilie 2013, devenit adjunct al Finanțelor Publice Bihor, Dorel Pătcaș ar fi primit 5.000 euro de la un alt om de afaceri. În schimb, urma să facă ”demersurile necesare în vederea obținerii unor rezultate favorabile societății administrate de acesta din urmă, ca urmare a unui control fiscal efectuat de inspectorii din subordine și pentru a nu sesiza organele de urmărire penală cu privire la comiterea unor infracțiuni de către agentul comerciale respectiv”.
Cele mai mari sume de bani ar fi fost primite de adjunctul Pătcaș între 2012 și 2014, cu ajutorul Adinei Florentina Dumbravă. Ar fi cerut de la doi patroni 42.000 de euro ca să-i determine pe inspectorii care verificau firmele celor doi să nu constate eventuale probleme penale.
”În cursul lunii ianuarie 2014, inculpatul Pătcaș Dorel, beneficiind de ajutorul celeilalte inculpate, a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 25.000 de lei (parte din suma totală de 29.000 de euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv, pretins a fi întocmit la 10 ianuarie 2013, semnat de unul dintre oamenii de afaceri și o altă persoană, în condițiile în care știa că suma respectivă provine din comiterea unei infracțiuni de corupție”, explicau procurorii DNA.
Un complice condamnat, celălalt achitat
Dorel Pătcaș a murit în luna octombrie a anului 2018, în timp ce se afla în vizită la o cunoștință. Avea 64 de ani și a căzut victimă unui atac de cord. El și-a susținut întotdeauna nevinovăția în fața anchetatorilor.
Vineri, 13 noiembrie, Tribunalul Bihor a hotărât încetarea procesului penal față de fostul finanțist.
Acuzată de complicitate la spălare de bani și la două infracțiuni de luare de mită, Adina Florentina Dumbravă a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani. În cazul său, Tribunalul Bihor a menținut măsura asiguratorie asupra sumei de 6600 de lei, ridicată din casa ei în urma unei percheziții făcută acum 5 ani. În schimb, i-au fost restituiți 12.400 euro și 550 dolari, găsiți la aceeași descindere.
Acuzat de complicitate la dare de mită, Florian Șandor, la data faptelor șef al serviciului inspecție fiscală din cadrul DJAOV Bihor, a fost achitat de judecători. Motivul: fapta nu e prevăzută de legea penală. Instanța a mai hotărât să-i fie restituită o sumă de 6.000 de lei.
Sentința dată azi nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Comments 1