Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bihor a decis, marți, începerea procesului în care proprietarul unei ferme din satul Cheriu, în apropiere de Oradea, este acuzat de trafic de persoane, într-un dosar instrumentat de DIICOT Oradea. Teodor Mircea Chiș, în vârstă de 61 de ani, a fost anchetat după ce ar fi ținut captive mai multe persoane, cărora le-a luat actele de identitate și le-ar fi obligat să muncească la ferma sa, fără plată, în condiții insalubre și fără nicio zi liberă. Zece persoane s-au constituit părți civile în procesul care se va derula, în primă instanță, la Tribunalul Bihor.
Cazul sclavilor ținuți într-o fermă din Cheriu a ajuns în atenția opiniei publice în prima parte a lunii octombrie 2020, când procurorii DIICOT Oradea anunțau că au reținut pentru 24 de ore un inculpat acuzat de trafic de persoane și trafic de minori. Anchetatorii aveau informații că, începând cu 2018, Teodor Chiș ar fi adăpostit la ferma sa de animale mai multe persoane, printre care și minori. Le-ar fi recrutat el însuși sau prin intermediari și le obliga să muncească pentru el.
”Persoanele recrutate provin din medii sociale defavorizate, fără un loc de reședință stabil, sunt lipsite de resurse financiare sau sunt într-o stare de vulnerabilitatea evidentă din cauza unor afecțiuni medicale sau a vârstei fragede”, explicau procurorii DIICOT Oradea.
Imediat ce erau aduși la fermă, celor transformați în sclavi le erau luate actele de identitate ca proprietarul să fie sigur că nu vor pleca. Erau apoi duși într-o construcție improvizat, fără să primească hrană suficientă.
”Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violență fizică și verbală, dar și determinat de deposedarea de actele de identitate și privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiții deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă și fără întreruperi pentru recuperare”, au detaliat anchetatorii.
Pentru munca lor, oamenii nu ar fi primit nici măcar puținii bani promiși de Teodor Chiș.
Pe 8 octombrie 2020, procurorii DIICOT Oradea și polițiștii din cadrul BCCO Oradea au făcut 5 percheziții domiciliare în județ pentru documentarea acestui caz. Imediat după aceea, Teodor Chiș a fost reținut, după care a fost pus sub control judiciar, măsură prelungită ulterior de mai multe ori.