Acordul de recunoaștere a vinovăției pe care afaceristul orădean Dorinel Edu l-a încheiat cu DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală, ar putea fi lovit de nulitate absolută. În acest sens, Tribunalul Bihor a repus cauza pe rol, invocând o decizie a Curții Constituționale care a stabilit că un procuror DIICOT nu poate continua urmărirea penală într-o cauză disjunsă. Or, în cazul lui Edu, acordul de recunoaștere a vinovăției a fost întocmit într-un dosar în care s-a dispus disjungerea și clasarea cauzei pentru mai multe infracțiuni.
Minuta Tribunalului Bihor:
Având în vedere că acordul de recunoaștere a vinovăției a fost întocmit la data de 27.05.2021 în dosarul nr. (…)/2021 al DIICOT – Serviciul teritorial Oradea, constituit ca urmare a Ordonanței din data de 11.05.2021 prin care s-a dispus clasarea cauzei cu privire la o serie de infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare și spălarea banilor, și disjungerea cauzei privind pe inculpatul E.D..
Întrucât prin Decizia Curții Constituționale nr.380/2021 publicată în Monitorul Oficial nr. 977 din 13 octombrie 2021 s-a constatat că sunt neconstituționale dispoziţiile art. 11 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 78/2016, conform cărora: în cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă.
Repune cauza pe rol la data de 15.02.2022, sala 7, ora 10:00, pentru a se pune în discuție nulitatea absolută a acordului de recunoaștere a vinovăției prin raportare la normele de competență materială a organului de urmărire penală. Pronunțată astăzi în ședință publică, 09.12.2021
Dorinel Edu a fost cercetat într-un dosar aflat inițial în ancheta Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor. Ar fi pus la punct o serie de firme fantomă, înregistrate pe numele unor persoane fără posibilități financiare. Prin acestea s-ar fi emis către societățile lui Dorinel Edu facturi pentru lucrări niciodată făcute, iar banii erau apoi scoși din conturi și dați omului de afaceri. În acest scop era dedus ilegal TVA, iar impozitul pe profit era diminuat.
În noiembrie 2013, alături de fiul său, Edu a fost arestat sub acuzația că și-a devalizat propria firmă, dar și pentru fraudarea bugetului de stat și spălare de bani. Trei luni mai târziu, a fost trimis în arest la domiciliu, fiind primul bihorean față de care se lua această măsură.
În 2016, dosarul ajungea la DIICOT Oradea, afaceristul fiind acuzat, pe lângă evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani, și de constituirea unui grup infracțional organizat.
Pe 11 mai 2021, s-a dispus clasarea cauzei pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare și spălarea banilor, Dorinel Edu rămânând cu acuzația de evaziune fiscală, pentru care cauza s-a disjuns. Două săptămâni mai târziu, era încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care era stabilită o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendare pe un termen de supraveghere de 8 ani şi 6 luni.
CITIȚI și Constructorul orădean Dorinel Edu, trimis în judecată într-un nou dosar de EVAZIUNE | Afaceristul orădean Dorinel Edu, acuzat de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 1,2 milioane de lei
Comments 1