Tribunalul Bihor, Secția a III-a Contencios Administrativ și Fiscal a hotărât vineri că <admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Bîrlădeanu Gheorghina Liliana în contradictoriu cu pârâta Şcoala Gimnazială Avram Iancu Oradea. Anulează adresa nr. 2591/21.06.2022 emisă de către pârâtă. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1000 lei cu titlu de daune morale. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 5313,95 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocaţial Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare>. Cererea e admisă doar în parte deoarece detașarea în interesul învățământului trebuia să fie aplicabilă pentru anul școlar 2022-2023. Deoarece procesul s-a întins, cererea și-a pierdut obiectul. Pe scurt, instanța a hotărât că cei aflați la conducerea unității de învățământ au comis un abuz în momentul în care nu au transmis Inspectoratului Școlar dosarul de detașare în interesul învățământului al profesoarei Gheorghina Bîrlădeanu. În fapt, se încerca obstrucționarea profesoarei care sesizase fraude la concursul de pomină pentru poziția de director al școlii. Profesoara a reclamat procurorilor anticorupţie, dar şi Ministerului Educaţiei, că pe atunci directorul școlii Ioan Sorin Cuc, candidat, ar fi primit o notă nemeritată de 7, în urma contestaţiei la nota iniţială, 5,60. Ulterior a ieșit la iveală că acesta a scris lucrarea cu cerneală simpatică…
După 2 ani, doamna profesor Gheorghina Bîrlădeanu, fosta directoare a Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Oradea își câștigă dreptatea în instanță ca urmare a exercitării directorilor Cuc Ioan Sorin și Serac Călin a unui exces de putere cu statut de ABUZ.În mod discriminatoriu la data de 21.06.2022, directorul adjunct al școlii, prof. Serac Călin Alexandru (fără a menționa dacă avea la acea dată atribuții delegate de către conducătorul unității, Cuc Ioan Sorin, pentru a lua astfel de decizii): emite actul nr. 2591/21.06.2022, prin care, cu nerespectarea Hotărârii CA nr. 46/16.05.2022 privind solicitarea făcută de școala primitoare (pârâta) în vederea detașării doamnei Bîrlădeanu, supusă și aprobată de Consiliul de administrație. Acesta comunică doamnei Bîrlădeanu că, din dosarul acesteia pentru detașare ,,lipsește cererea scrisă formulată de unitatea de învățământ primitoare, în cazul de față a Școlii Gimnaziale Avram Iancu Oradea”…Drept urmare, dosarul dumneavoastră nu întrunește condițiile legale prevăzute în metodologia mișcării personalului didactic, deci nu a putut fi înaintat către Insepectoratul Școlar Județean Bihor în vederea detașării cerute.”Deși această chestiune fusese dezbătută în cadrul Consiliului de administrație, printr-o adresă (decizia unilaterală a dir. adj Serac Alin), act care nu are forța juridică superioară unei hotărâri s-a produs profesorului Gheorghina Bîrlădeanu o vătămare care se impune a fi reparată prin anularea adresei.Atât doamna Bîrlădeanu și un alt cadru didactic:au depus documente în același format;în cadrul Consiliul de Administrație (potrivit convocatorului) s-a votat propunerea de solicitare pentru ambele cadre didactice; s-a votat propunerea de solicitare de către membrii CA în mod favorabil pentru ambele cadre didactice s-a emis acord de principiu pentru ambele cadre didactice. Doar finalitatea a fost una diferită, discriminatorie și nelegală: doar doamnei Bîrlădeanu i s-a refuzat înaintarea dosarului către ISJ Bihor, fără un motiv obiectiv, cu încălcarea Hotărârii Consiliului de Administrație. Așadar, transpare cu puterea evidenței că Adresa prin care practic s-a anulat ceea ce anterior s-a emis Hotărârii Consiliului de Adminstrație nr. 46/15.05.2022 (act cu forță juridică unei adrese) s-a făcut cu nerespectarea principiului nediscrimării și al egalității de tratament.
În concluzie: Este simplu de înțeles pentru oricine faptul că hotărârile Consiliului de administrație se execută. În această situație e clar că doamna profesor Bîrlădeanu a fost sancționată pentru faptul că a îndrăznit să depună plângerea penală privind fraudarea concursului de directori și să-și câștige dreptatea.
28.06.2024Ora estimata: 10:00 Complet: CAF 1 Tip solutie: Admite in parte cererea Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâtă prin întâmpinare. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Bîrlădeanu Gheorghina Liliana în contradictoriu cu pârâta Şcoala Gimnazială Avram Iancu Oradea. Anulează adresa nr. 2591/21.06.2022 emisă de către pârâtă. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1000 lei cu titlu de daune morale. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 5313,95 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocaţial Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bihor. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi 28.06.2024. Document: Hotarâre 449/2024 28.06.2024 |