Bulgarian Energy Holding (BEH) societate deținută integral de statul bulgar avea mai multe filiale active în domeniul energiei, printre care Bulgargaz și Bulgartransgaz. Prima era furnizorul public de gaze în această țară. Bulgartransgaz gestiona și exploata rețeaua de transport de gaze utilizată pentru distribuția gazelor în Bulgaria. Aceasta controla de asemenea singura instalație de înmagazinare a gazelor naturale din țară, situată în subteran la Chiren.
Aprovizionarea Bulgariei a depins mult timp aproape în întregime de importurile de gaz rusesc. Acesta era transportat prin Ucraina, iar ulterior prin România în principal prin gazoductul român de tranzit 1, gestionat de societatea Transgaz, operatorul de transport și de sistem de gaz din România.
Începând din 1974, un acord interguvernamental între Bulgaria și România a garantat condițiile de exploatare a gazoductului român 1. În 2005, în temeiul unui nou acord, Bulgargaz a primit utilizarea exclusivă a acestuia până la sfârșitul anului 2011. Acordul a fost prelungit până în 2016.
În 2010, societatea Overgas, un participant la piața furnizării de gaze în Bulgaria, a introdus la Comisia Europeană o plângere împotriva BEH și a celor două filiale ale acesteia pentru încălcarea normelor de concurență ale Uniunii. În urma investigațiilor sale, Comisia a constatat, prin
Decizia din 17 decembrie 2018, că comportamentul acestor societăți constituia un abuz de poziție dominantă pe piața furnizării de gaze din Bulgaria. Încălcarea a constat într-un refuz de a acorda terților, inclusiv societății Overgas, acces la gazoductul român de tranzit 1, precum și la rețeaua de transport de gaze și la stația de înmagazinare a gazelor de la Chiren în perioada cuprinsă între 30 iulie 2010 și 1 ianuarie 2015. Potrivit Comisiei, acest lucru ar fi împiedicat concurenții Bulgargaz să își dezvolte oferta pe teritoriul bulgar. În consecință, Comisia a aplicat întreprinderilor în cauză o amendă de aproximativ 77 de milioane de euro.
În urma acestei decizii, BEH și filialele sale au sesizat Tribunalul Uniunii Europene solicitând anularea acestei decizii sau, în subsidiar, reducerea cuantumului amenzii.
Prin hotărârea sa, Tribunalul anulează decizia Comisiei.
Potrivit Tribunalului, gazoductul român 1 constituia o infrastructură indispensabilă pentru transportul gazului rusesc către Bulgaria ca urmare a lipsei oricărei alternative. Chiar dacă Bulgargaz nu era proprietara gazoductului respectiv, acesta era rezervat utilizării sale exclusive, ceea ce se concretiza într-o situație de control și, în consecință, într-o poziție dominantă a Bulgargaz pe piața relevantă.
Cu toate acestea, Tribunalul a constatat că Comisia nu a demonstrat că comportamentul Bulgargaz referitor la accesul la gazoductul român 1 se afla la originea dificultăților întâmpinate de terții care solicitau acces la gazoductul menționat pentru a transporta gaz din Rusia către Bulgaria. Astfel, nicio neregularitate care ar fi putut, în mod ipotetic, să fie săvârșită de Bulgartransgaz în raport cu rețeaua de transport de gaze și cu stația de înmagazinare Chiren nu putea constitui o încălcare a normelor de concurență ale Uniunii, întrucât nicio întreprindere nu ar fi putut să intre pe piața bulgară a gazelor fără acces la gazoductul român 1.
Tribunalul constată, pe de altă parte, că Comisia nu a dat grupului BEH posibilitatea de a-și susține complet poziția cu privire la încălcarea care i-a fost reproșată și a încălcat astfel dreptul acestuia la apărare.
În aceste condiții, Tribunalul consideră că Comisia nu a demonstrat în mod corespunzător că grupul BEH a abuzat de poziția sa dominantă pe piața furnizării de gaze din Bulgaria.
“TRIBUNALUL (Camera a patra extinsă) declară și hotărăște:
1) Anulează Decizia C(2018) 8806 final a Comisiei din 17 decembrie 2018 privind o procedură inițiată în temeiul articolului 102 TFUE (cazul AT.39849 – BEH Gas).
2) Obligă Comisia Europeană să suporte propriile cheltuieli de judecată, precum și pe cele efectuate de Bulgarian Energy Holding EAD, de Bulgartransgaz EAD și de Bulgargaz EAD.
3) Obligă Republica Bulgaria și Overgas Inc. să suporte propriile cheltuieli de judecată.”
Hotărâre integrală: https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?