Uniunea Europeană va sugera restricționarea fumatului în spațiile exterioare, inclusiv pe terasele localurilor, în stațiile de autobuz și grădinile zoologice, măsura aplicându-se și produselor fără nicotină. Aceste propuneri, care urmează să fie oficializate marți, extind normele din 2009, menite să diminueze expunerea la fumul pasiv în locuri publice, locuri de muncă și transporturi.
Proiectul actual și încă în discuție, își propune să elimine toți aerosolii din spațiile publice, nu doar fumul de țigară, reflectând preocupările legate de impactul asupra sănătății al produselor noi din tutun, cum ar fi țigările electronice.
Deși aceste reguli nu au caracter obligatoriu, ele servesc drept ghid pentru țările membre în reducerea cazurilor de cancer asociate cu tutunul. Potrivit Comisiei, în perioada 2009-2012, expunerea la fumul pasiv a scăzut deja în urma implementării normelor anterioare. Noile reglementări vizează o gamă mai largă de produse, inclusiv țigările electronice și dispozitivele cu tutun încălzit, chiar dacă acestea nu conțin nicotină. De asemenea, se iau în considerare și alte produse care eliberează aerosoli, conform proiectului citat de Euronews.
Aceste produse, promovate ca alternative mai sigure la fumat, expun în continuare persoanele din jur la substanțe nocive. În plus, Comisia subliniază că dovezile referitoare la eficiența acestor produse în sprijinirea renunțării la fumat sunt neconcludente. Tot mai multe studii sugerează că aerosolii emiși de țigările electronice, atât cu cât și fără nicotină, pot conține particule și toxine periculoase pentru cei din jur.
Un aspect esențial al propunerii este extinderea interdicției de fumat în anumite spații exterioare, care până acum au fost reglementate diferit de la o țară la alta. Comisia argumentează că acoperirea acestor spații este încă limitată.
Conform noilor reguli, zonele semi-exterioare, cum ar fi terasele și balcoanele, asociate cu restaurante sau baruri, vor deveni zone fără fumat. Aceste restricții vor include și nodurile de transport public, precum stațiile de autobuz și aeroporturile, dar și spațiile exterioare din jurul locurilor de muncă, spitalelor și căminelor de bătrâni.
Zonele frecventate de copii, cum ar fi locurile de joacă și grădinile zoologice, vor fi, de asemenea, vizate, alături de instituțiile educaționale de toate nivelurile.
Aceste măsuri fac parte din planul Comisiei de Combatere a Cancerului, care urmărește să reducă rata fumatului cu 30% până în 2025 și să creeze o “generație fără tutun” până în 2040. Deși inițial planificată pentru ianuarie, adoptarea propunerii a fost amânată, alimentând speculații cu privire la influențele din industria tutunului asupra deciziilor legate de politica antitutun.