Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Decizia a fost luată în ședința Plenului CSM, cu 11 voturi la 8.
Potrivit luju.ro, pentru avizarea negativă a proiectului au votat:
- judecătoarea Gabriela Baltag;
- judecătoarea Evelina Oprina;
- judecătoarea Lia Savonea;
- judecătoarea Simona Marcu;
- judecătoarea Margareta Nicoleta Tint;
- judecătoarea Mariana Ghena;
- judecătorul Bogdan Mateescu, președintele CSM;
- judecătoarea Corina Corbu, președinta ÎCCJ;
- procurorul Codruț Olaru;
- Victor Alistar, reprezentant al societății civile;
- Romeo Chelariu, reprezentant al societății civile.
Pentru avizarea pozitivă a proiectului au votat:
- judecătorul Mihai Bălan;
- judecătoarea Andrea Chiș;
- procurorul Cristian Ban;
- procurorul Nicolae Solomon;
- procurorul Florin Deac;
- procurorul Tatiana Toader;
- Gabriela Scutea, procurorul general al României;
- Stelian Ion, ministrul Justiției
Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie s-a aflat la punctul 7 al ordinii de zi a ședinței Plenului CSM. La punctul anterior, plenul CSM a discutat Raportul de activitate al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie pe anul 2020.
Avizul CSM era necesar înainte ca proiectul să fie discutat și aprobat de Guvern și depus apoi în Parlament.
Înainte de discutarea de plenul CSM a proiectului de desființare a Secției Speciale, ministrul de Justiție, Stelian Ion, declara într-o conferință de presă: “Încă de la preluarea acestui mandat, am discutat în cadrul Direcţiei de elaborare acte normative, în sensul de a face unele corecturi proiectului de lege referitor la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie şi a trimite acest proiect către Consiliul Superior al Magistraturii în vederea obţinerii unui aviz. (…)
Vreau să vă fac precizarea că, din proiectul iniţial de lege, am păstrat doar partea referitoare la desfiinţarea SIIJ, eliminând celelalte articole care se refereau la aşa-zisele super-imunităţi ale judecătorilor şi procurorilor, pe care nici aceştia nu le ceruseră şi care, din punctul meu de vedere, nu îşi aveau locul în acest proiect de lege.
Am avut o colaborare bună cu CSM până în prezent, am obţinut acele avize şi sunt optimist că şi pe viitor se va întâmpla acelaşi lucru şi vom obţine un aviz din partea CSM pe acest proiect de lege.”
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a ședinței Plenului CSM din 11 februarie 2021:
Comments 3