Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a luat o decizie extremă în cazul unui magistrat de la Tribunalul București. Judecătorul Eugen Robert Moise a fost EXCLUS din magistratură, în urma acțiunii disciplinare a Inspecției Judiciare care l-a cercetat pe magistrat pentru încălcarea articolului 99 litera r din Legea 303/2004 – ”neredactarea sau nesemnarea hotărârilor judecătorești, din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege”.
Decizia Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM a fost luată în majoritate și prevede:
”Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Moise Robert Eugen –judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti.În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Moise Robert Eugen –judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. r) teza I din acelaşi act normativ.Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”
Sancțiunea vine după ce, pe 27 martie 2019, judecătorul Robert Eugen Moise a fost mutat disciplinar, pe o perioada de 1 an, de la Tribunalul București la Tribunalul Giurgiu, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor – întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile.
Mai mult, cu 3 ani înainte, pe 7 decembrie 2016, Moise a mai primit o sanctiune de la Secția pentru judecători în materie disciplinară: magistratul a fost suspendat din funcția de judecător pe o perioadă de 5 luni, vinovat de aceeași abatere disciplinară.
Tot în ședința de azi a Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM a hotărât sancționarea judecătoarei Florina Ionela Pop, din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 15 % pe o perioadă de 3 luni pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. r) teza I din acelaşi act normativ (neredactarea sau nesemnarea hotărârilor judecătorești, din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege).
Și în acest caz, magistratul are drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a ședinței publice din data de 9 septembrie 2020 a Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM:
Comments 2