Avocatul Pompiliu Bota a anunțat că a câștigat, după trei ani de procese, marca ”Steaua București”, asupra căreia deține dreptul de folosință până în 2027. Pompiliu Bota susține că a obținut certificatul de înregistrare la nivel european pentru marca Steaua București, de la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Pompiliu Bota a anunțat că se va război în instanță cu Florin Talpan și cu CSA Steaua, cu intenția de a-i obliga să nu mai folosească marca ‘Steaua București’.
În replică, juristul CSA Steaua, Florin Talpan, a declarat că această înregistrare este lovită de nulitate absolută în România, iar Pompiliu Bota este un fals avocat. “Falsul avocat Bota a înregistrat cu rea credință marca la EUIPO știind că marca Steaua este marca clubului. Or, această înregistrare este lovită de nulitate absolută. Pentru rea credință la înregistrare a fost anulată și marca lui Gigi Becali. Eu am mai spus aceste lucruri în presă, dar văd că tot se insistă pe acest aspect care a fost lămurit deja. Cu atât mai mult că falsul avocat afirmă în presă pentru ce a înregistrat marca, și anume ca să i-o cedeze lui Gigi Becali. Este un atu în plus și un probatoriu avantajos pentru mine în instanță. Se vede că domnul Bota nu a citit legea 84/1998! N-a câștigat nimic. A depus cu rea credință acea cerere la EUIPO. Noi vom cere anularea mărcii. Nu are niciun temei legal să ne dea în judecată. Alte comentarii nu mai am”, a declarat Florin Talpan pentru ProSport.
Documentele înregistrate pe site-ul Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală arată că Bota deține, într-adevăr, marca „Steaua”, dar doar la categoria 35, descrisă drept: „Publicitate, gestiunea afacerilor comerciale, administrație comercială, lucrări de birou”.
Așadar, marca deținută de avocat îi permite acestuia doar să folosească desenul, emblema clubului Steaua în diverse activități comerciale sau în publicitate. Nicio legătură cu fotbalul. Categoria care permite folosirea mărcii „Steaua București” în activități sportive este numărul 41 din „clasificarea Nisa”, descrisă astfel: „Educație, instruire, divertisment, activități sportive și culturale”.
Este un personaj foarte controversat, care a încercat de-a lungul timpului să speculeze golurile legislative. A fost inginer în primă fază, apoi a urmat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Oradea. Ulterior, din funcţia de avocat, a reuşit să câştige dreptul de a înfiinţa barouri. Şi-a înfiinţat astfel un barou paralel, în care s-au înscris cei refuzaţi de barourile locale. În cele din urmă, în 2012, Judecătoria Deva a dat o sentinţă care-l condamnă la 6 luni de închisoare pentru ”exercitare fără drept a unei profesii”. Adică instanţa nu i-a recunoscut dreptul de a fi avocat.
Comments 1