Desfiintarea tuturor încheierilor de ședință din cadrul unui dosar penal și a celor pronunțate în dosarele asociate acestuia, începând cu data de 1 ianuarie 2019 până în prezent, și repartizarea aleatorie a cazului unui alt complet. Sunt cererile făcute de avocatul Ștefan Panțuru, din cadrul Baroului Galați, care a ridicat o excepție de nelegală compunere a instanței pe motiv că numirea judecătoarei într-un complet din cadrul Tribunalului Brăila s-a făcut în momentul în care aceasta activa la Judecătoria Brăila. În plus, arată avocatul, magistratul menționat nu ar fi depus jurământul de intrare în profesie.
În excepția de nelegală compunere a instanței, avocatul Ștefan Panțuru a explicat cum s-a ajuns la situația în care să fie numită în completul 1 Fp a Tribunalului Brăila o judecătoare care activa la Judecătoria Brăila.
Astfel, printr-o hotărâre luată în 4 decembrie 2018 de Colegiul de conducere al Tribunalului Brăila, s-a stabilit că, din acea zi, vor fi activate completele de judecată 1Fp şi 1FPCC, din care să facă parte judecătoarea Alexandra Cristiana Căpăţână. Aceeași judecătoare a fost inclusă în completul DL1 – judecător de drepturi și libertăți care urma să fie activat pe 3 ianuarie 2019.
”Hotărârea (…) din 4 decembrie 2018 s-a dat cu încălcarea legii, fiindcă doamna judecător Căpățână își desfășura activitatea la Judecătoria Brăila – secția penală, ceea ce face imposibilă numirea acesteia, simultan, în complete de judecată de la instanțe diferite în grad – Judecătoria Brăila, respectiv Tribunalul Brăila”, a arătat avocatul Ștefan Panțuru în excepția de nelegală compunere a instanței.
Mai precis, transferul judecătoarei în cauză de la judecătorie la tribunal, dispus inițial de Secția pentru judecători a CSM pentru data de 1 decembrie 2018, a fost amânat pentru 1 ianuarie 2019. Astfel, la data la care a fost dată hotărârea Colegiului de Conducere al Tribunalului Brăila, magistratul se afla încă la Judecătoria Brăila.
În plus, avocatul Ștefan Panțuru a precizat că magistratul care a fost anterior titular de complet s-a pensionat, iar toate dosarele au fost repartizate unui judecător, fără ca acest complet să fi fost desființat ori să fie numit un titular: ”Dosarul nu a fost repartizat în condițiile legii, prin repartizare aleatorie, ci a fost ”dat cu mâna” doamnei judecător Căpățână, în condițiile în care aceasta funcționa la Judecătoria Brăila. Completul nr. 1FP trebuia desființat fiindcă intervenise pensionarea titularului de complet, iar consecința legală și firească era efectuarea de către preşedintele secţiei penale a repartizării ciclice a dosarelor rămase nesoluţionate pe rolul acestor complete de judecată la data desfiinţării lor, conform art. 104 alin. 3 din Regulament.”
În opinia avocatului gălățean, completul de judecată în compunerea căruia se află judecătoarea menționată este ilegal constituit, iar toate încheierile din dosarul în care a fost ridicată, pronunțate de acest complet sunt lovite, potrivit legii, de nulitate absolută.
În plus, avocatul Ștefan Panțuru a atacat în contencios administrativ decizia Colegiului de Conducere al Tribunalului Brăila de a repartiza cauzele unui judecător care făcea parte la acel moment din altă instanță.
DOCUMENT – Excepția de nelegală constituire a completului de judecată 1Fp al Tribunalului Brăila:
CITIȚI și Excepția nelegalei compuneri, ridicată la Tribunalul Bihor | Un avocat acuză că toate cauzele unui complet au fost date unui judecător, fără a fi repartizate aleatoriu – Precizări ale Tribunalului Bihor în cazul excepției nelegalei compuneri a unui complet de judecată, ridicate de avocatul Bogdan Bodea