Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au anunțat trimiterea în judecată a trei inculpați – un avocat și doi oameni de afaceri – acuzați de trafic și cumpărare de influență, infracțiuni comise în forma autoratului și a complicității, și spălarea banilor. Faptele ar fi fost comise în perioada 20-26 iunie 2013, în contextul unor lucrări la Magistrala 5 de metrou – Drumul Taberei (București).
Conform informațiilor de pe portalul instanțelor, avocatul în cauză este Doru Cătălin Boștină, iar cei doi oameni de afaceri sunt Dragoș Dobrescu (foto stânga | sursă: monolit.eu), considerat, potrivit unei anchete Rise Project, unul dintre cei mai importanți rechini imobiliari ai Capitalei) și Pier Luca Canino (ultimul fost director general al Astaldi România, funcție din care și-a anunțat demisia la începutul acestui an).
Despre avocatul Doru Boștină (foto stânga | sursa avocatura.com), presa a relatat că, în 2021, a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a vinovăției într-un dosar de spălare a banilor. El a acceptat o condamnare de 2 ani de închisoare, la care s-a adăugat pedeapsa complementară a interzicerii exercițiului drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza II și lit. b, pe o durată de 2 ani, respectiv interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și a dreptului de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.
Potrivit sursei citate, Doru Boștină a mai primit, anterior, o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare în dosarul în care Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), i-ar fi oferit avocatului 3 milioane de euro pentru a-i obține informații confidențiale care să-l ajute să câștige un contract de transport de cărbune, în valoare de peste 100 de milioane de euro.
Acuzațiile din actualul dosar al DNA
Potrivit informațiilor din rechizitoriul procurorilor DNA, unul dintre cei doi oameni de afaceri inculpați în dosar ar fi pretins de la celălalt afacerist suma de 1.000.000 de euro, ce urma să fie plătită în decursul a patru ani. În schimb, ar fi susținut că va interveni la un primar de sector din București, pentru obținerea cu ușurință a avizelor necesare execuției lucrărilor respective.
”Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi promis că vor fi soluționate favorabil și plângerile cetățenilor (riverani) nemulțumiți de modalitatea în care se derulau lucrările respective”, au detaliat procurorii anticorupție.
Pentru a fi ascunsă proveniența reală a banilor, aceștia ar fi urmat să fie remiși prin intermediul unei societăți controlate de un avocat, sub forma unor servicii fictive de ”mentenanță”. ”În această modalitate, la data de 9 septembrie 2013, ar fi fost transferați în contul unei societăți administrate de primul dintre inculpați o primă tranșă, în valoare de 547.000 lei, bani care, ulterior, au fost retrași sub formă de cash”, susțin anchetatorii.
Procurorii DNA au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 547.000 lei, care a fost depusă de inculpatul trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în contul unei unități bancare. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.