O bancnotă șifonată, cu semne clare de contrafacere, a fost cea care l-a dat de gol pe un bărbat care încerca să schimbe euro în gara din Oradea. Individul i-a cerut unui angajat de la salubritate să-I schimbe o bancnotă de 50 de euro, dar acesta a fost observat de un jandarm aflat în timpul liber. Omul legii l-a identificat pe posesorul banilor și l-a predat unui echipaj de poliție TF. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru punerea în circulație a valorilor falsificate.
Întâmplarea s-a petrecut miercuri, în jurul orei 13:30, când jandarmul aflat în timpul liber a observat un bărbat care încerca să schimbe o bancnotă de 50 de euro la restaurantul din incinta gării.
”Văzând bancnota destul de șifonată și care părea a fi falsă, jandarmul aflat în zonă l-a întrebat de unde o are. El a mărturisit că se ocupă cu igienizarea și curățenia în zona gării, dar o persoană care așteaptă în fața clădirii l-a rugat să-l ajute să schimbe 50 de euro la restaurantul din incintă, sub pretextul că el este cu țigara aprinsă și nu are acces în spațiul închis”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Bihor.
Omul legii i-a spus că îi poate schimba el banii, dar i-a explicat că bancnota oferită era prea uzată.
”Responsabilul cu igienizarea s-a întors în scurt timp cu altă bancnotă, moment în care colegul nostru l-a interpelat pe cel care i-o dăduse și împreună cu bancnotele l-au predat echipajului de poliție T.F aflat în zona gării”, au explicat oficialii Jandarmeriei bihorene.
Polițiștii şi-au dat seama că bancnotelor le lipsesc elementele de siguranță, astfel că pe numele tânărului de 22 de ani care avea bancnotele contrafăcute au fost întocmite actele de constatare pentru punerea în circulație a valorilor falsificate.
Jandarmii recomandă ca tranzacțiile valutare să fie efectuate doar la casele de schimb autorizate. Ei atrag atenția că de multe ori cei care au bancnote false susțin în fața potențialelor victime că nu au la ei cartea de identitate și nu pot să schimbe banii la casele de schimb: ”În cazul în care găsesc o persoană dispusă să-i ajute, repetă mereu că trebuie să se grăbească deoarece există riscul să apară jandarmii sau poliția. În consecință persoana cu bună-credință, nu are timp să verifice veridicitatea bancnotele.”
Comments 1