Un cetățean german de origine română a fost achitat de Curtea de Apel București, după ce, instanța de fond l-a condamnat la 3 ani de închisoare sub acuzația de spălare de bani, relatează justnews.ro. Constantin Pâslaru a fost acuzat că a traficat peste graniță obiecte din patrimoniul național. Pentru achitarea bărbatului, instanța de apel a invocat ”lipsa autorizării organului competent necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale”.
Judecătorii Curții au înlăture și dispoziția de obligare a lui Pâslaru la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat la judecata in fond si urmărirea penală, în valoare de 36.600 de lei. În plus, magistrații au ridicat sechestrul asigurător instituit asupra celor 7006 monede antice si 850 de artefacte arheologice găsite cu ocazia percheziției efectuate în locuința inculpatului si a dispus restituirea acestora către inculpat.
Constantin Pâslaru a fost trimis în judecată în 2018, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub acuzația că a traficat peste graniță obiecte de patrimoniu. ”Artefactele erau sustrase din siturile arheologice din județele Constanța și Tulcea în urma efectuării unor detecţii neautorizate de către o grupare infracțională, care apoi le transfera în străinătate către inculpatul Pâslaru Constantin în vederea valorificării lor. După procedurile de curățare mecanică și chimică, cu rolul de a ascunde originea lor ilicită, artefactele erau destinate a fi tranzacționate prin intermediul platformelor din mediul online sau la târguri locale către diverși cumpărători din Germania sau din alte țări”, se arăta într-un comunicat din 12 iunie 2018 al Ministerului Public.
Potrivit unui raport de expertiză numismatică efectuat în cauză, lotul de peste 7.000 de monede indisponibilizat este alcătuit în majoritate din monede grecești de epocă imperială din cetățile Tomis şi Callatis, monede din Istros (Histria), monede grecești autonome, denari şi antoninieni romani, precum și monede de bronz de tip Lysimach și monede de tip Filip II din argint.
Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural național, putând fi încadrate o parte în categoria Tezaur, o parte în categoria Fond al Patrimoniului cultural național, explicau procurorii. Potrivit evaluării efectuate în dosar, valoarea bunurilor ridicate şi indisponibilizate se ridică la suma de 400.000 de euro, mai arătau anchetatorii.
Dosarul a ajuns mai întâi la Tribunalul Hunedoara, de unde a fost declinat Tribunalului Tulcea, ca să ajungă, în final, la Tribunalul București. Pe 18 iunie 2020, pe fond, Constantin Pâslaru a fost condamnat la 3 ani închisoare sub acuzația de spălare a banilor.