Noile reglementări legale referitoare la jocurile de noroc pun pe butuci firmele de profil. O societate a chemat în judecată filiala ieșeană a Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc, reclamând faptul că s-a trezit brusc în pragul falimentului, scrieziaruldeiasi.ro.
Prin plângerea adresată Curții de Apel, CSK Great Win Slots SRL a contestat anunțul postat pe site-ul ONJN și o adresă ulterioară adresată firmei, prin care aceasta era înștiințată că nu mai are dreptul să-și exploateze aparatele de joc amplasate în localități cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Firma a cerut suspendarea aplicării celor două acte, afirmând că practic ONJN îi interzicea dreptul de a mai funcționa.
Societatea dispune de 183 de aparate de joc, fiind deținătoarea unei autorizații valabile timp de un an pentru exploatarea acestora. Reprezentanții societății au apreciat că noile reglementări legale ar trebui aplicate firmelor nou-intrate pe piață, nu celor deja existente sau, eventual, să fie implementate cu începere de anul viitor. În forma actuală, legea impune societăților care au aparate în localități mici fie să le închidă, fie să le mute în spații situate în localități cu mai mult de 15.000 de locuitori. Or, o eventuală mutare a aparatelor ar înseamna cheltuieli suplimentare, ca și depunerea unui nou dosar pentru obținerea autorizației de exploatare în noile locații.
„Nici măcar nu se poate discuta despre un prejudiciu viitor, ci se discută despre un prejudiciu care a început să se producă din data de 29 aprilie 2024 şi continuă şi în prezent, pentru că societatea, oprindu-şi activitatea cu privire la cele 183 de maşini de joc, practic, pe de o parte, nu a mai încasat profit pentru acele puncte de lucru din această perspectivă nu au mai putut să-şi achite taxele indicate în deciziile de emitere a autorizaţiilor de exploatare”, au arătat reprezentanții CSK Great Win Slots SRL.Aceștia au arătat că deja anterior, în octombrie anul trecut, legea referitoare la jocurile de noroc fusese modificată, impunându-se achitarea unei garanții mari, tocmai pentru a-și putea continua activitatea. După plata acestei garanții, firma se trezise că nu mai poate funcționa deloc.
De cealaltă parte, reprezentanții ONJN au arătat că nu făcuseră altceva decât să publice un anunț și să trimită o informare. Acestea nu reprezintă acte administrative, a căror executare să poată fi suspendată. În plus, Oficiul nu făcea decât să aplice legea.
De aceeași părere au fost și magistrații Curții de Apel, care au analizat dosarul. Pentru a putea fi suspendat, un act trebuie să fie capabil să producă efecte juridice.
„Anunţul în sine nu produce vreun efect, iar în măsura în care autorităţile competente emit vreun act care să producă efecte asupra reclamantei, în legătură cu dispoziţiile legale în discuţie, aceasta are posibilitatea de a-l contesta şi de a solicita suspendarea executării acestuia”, au arătat judecătorii, care au decis respingerea plângerii.